H De nieuwe sorteerinstallatie in Oostende in actie. Onder de witte schuine schermen zitten de camera’s, die elke vis fotograferen. De installatie is ontwikkeld, gemaakt en geïnstalleerd door Marelec en FB Construct. (Foto: ©rudyroan.com)
H De nieuwe sorteerinstallatie in Oostende in actie. Onder de witte schuine schermen zitten de camera’s, die elke vis fotograferen. De installatie is ontwikkeld, gemaakt en geïnstalleerd door Marelec en FB Construct. (Foto: ©rudyroan.com) Rudy Roan

Stevige investeringen in de Vlaamse visafslagen

Algemeen

ZEEBRUGGE/OOSTENDE – Na het topjaar 2022 is de omzet van de Vlaamse Visveiling weer iets gedaald. Tong blijft met een aandeel van bijna 50 procent de grote omzetmaker. Ondertussen worden flinke investeringen gedaan.

Directeur Tom Premeneur: ,,In totaal hebben wij in 2023 via de klok, nog steeds het beste instrument om onze verse vis te vermarkten, zo’n 12.422 ton vis aangeboden voor een waarde van bijna 74 miljoen euro. Dit was een zo’n 6 procent minder dan in 2022, toen dat 13.087 ton was voor ruim 78 miljoen euro. Dat ligt vooral aan de zomer, waarin de vangsten wat minder waren. Maar de omzet is nog altijd flink meer dan de 55,1 miljoen euro in 2020 en de 59,6 miljoen euro in 2021.

Tong blijft veruit ons belangrijkste product in kilo’s en besomming. Zeekat, vooral gevangen door de boomkor, blijft op nummer 2, maar de pijlinktvis van de flyshooters is opgeklommen naar de vierde plaats, en pladijs is weer wat verder teruggezakt in de top.

Dat de tongquota voor 2024 sterk dalen voor al onze visgronden baart de hele sector zorgen. Mogelijke oplossingen zijn zuiniger vissen met minder brandstof - de nieuwbouwvaartuigen zijn een sterke stap vooruit -, grotere vissen vangen en de kleine tongen laten zitten, deze zijn een jaar later vier keer zoveel waard door het dubbele gewicht met dubbele prijs, en alternatieve vangsten zoals zeekat en pijlinktvis. En steeds op lange termijn blijven denken. Duurzaamheid is niet alleen ecologie, ook de economische en sociale factor zijn belangrijk; dat is de kracht van Visserij Verduurzaamt, het erkenningslabel voor duurzaamheid van de Belgische vloot.

Brexit blijft ons ook bezig houden. Voor Brexit hebben wij veel vis in het Verenigd Koninkrijk aangeland, dichtbij de visgronden en dan op een snel transport naar België. De vangsten konden op dinsdagochtend aangeland worden voor verkoop op woensdag. Nu vermijden wij het VK vanwege de extra formaliteiten na Brexit en landen onze kotters de vis aan in Ierland of Frankrijk, wat soms een stuk verder weg is van de visgronden. We hebben wel reeds testaanlandingen gedaan in het VK. Dat loopt goed, mits wat leergeld, dus ik ben ervan overtuigd dat deze flow terug zal opgestart worden. Grootste vraagteken is dan nog wel hoe de Europese quota in Britse wateren zullen evolueren na 2026, wanneer er een nieuwe deal met het VK onderhandeld is.

Herkennen

Als Vlaamse Visveiling investeren we sterk in de toekomst. Sinds november vorig jaar zijn onze nieuwe sorteermachines in Oostende operationeel, met een ontijsbad en een Visio camerasysteem met kunstmatige intelligentie (AI) om vissoorten te herkennen. Dit laat ons toe meerdere vissoorten tegelijkertijd te sorteren. In mei aanstaande zullen wij een nieuw veilsysteem Kosmos, een nieuw facturatiesysteem Neptune en een nieuw Track & Trace Polaris implementeren, in samenwerking met Aucxis, de provider van onze huidige veilsysteem. Stevige investeringen, die ons klaarmaken voor de toekomst!’’

Afbeelding
H De soorten met de meeste omzet in aangevoerde kilo’s