H  De Nederlandse Vissersbond spoort vissers aan de eigen jeugd te enthousiasmeren voor de visserijschool.
H De Nederlandse Vissersbond spoort vissers aan de eigen jeugd te enthousiasmeren voor de visserijschool. GH

‘Visserij is niet te stoppen!’

Algemeen

URK – Volle bak afgelopen vrijdag en zaterdagmorgen bij de maritieme campus van Firda.

Firda is de nieuwe naam van het ROC Friese Poort. Maar in de volksmond op Urk blijft het de visserijschool heten. In de praktijk wordt er opgeleid voor een steeds bredere blauwe economie.

Vissersbond

De Nederlandse Vissersbond had haar leden opgeroepen naar de visserijschool te komen en eigen jeugd enthousiast te maken voor een visserijopleiding. Met steun van EMK was een mooie stand ingericht, met VR-brillen met mooie beelden vanaf zee. De stand werd bemand door Jurie Post (UK 237/TX 1) en zijn jongens en door Vissersbondbestuurslid Hendrik Romkes. ,,Het is belangrijk dat varende vissers zelf vertellen over hun beroep om jongeren te enthousiasmeren. Dat moet je niet alleen aan kantoormensen overlaten’’, aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.

Docententeam en directie doen er alles aan om de visserij op de kaart te houden. Dat begint op Urk al in het VMBO-onderwijs, uniek in Nederland. Firda verzorgt bijvoorbeeld ook de lessen voor leerlingen uit 3 en 4 VMBO die het profiel Maritiem en Techniek hebben gekozen. Hiervan volgen 29 leerlingen het keuzevak Commerciële Visserij.

Op het grote aantal bedrijvenstands tijdens de open dagen – meer dan ooit - sneeuwt de visserij wat onder. Naast de Vissersbond is de VCU present, maar verder zijn het vooral bedrijven uit de volle breedte van de maritieme sector die de arbeidsmarkt uitschilderen. Ook de logistieke sector is present; de vistransporbedrijven Mulder Transport en Vebatrans bemensen een stand.

Korf Vis

Korf Vis maakt als enige visverwerkende bedrijf pr voor de BBL-opleiding medewerker vers: 4 dagen werken, 1 dag naar school, 5 dagen uitbetaald krijgen. Korf Vis is een van de weinige visverwerkers zonder buitenlandse uitzendkrachten, op de loonlijst staan zo’n tweehonderd (Urker) medewerkers. Voor verdere doorstroming en ontwikkeling van medewerkers hebben koplopers uit de Urker visindustrie de Seafood Academy opgestart.

Hoe doet Firda het? Goed, zegt Ilonka van Balken, sinds het nieuwe schooljaar teamleider op de maritieme campus op Urk. Losse modules en cursussen niet meegerekend telt de locatie Urk momenteel rond de 290 studenten, zowel reguliere als volwassenopleidingen. De helft daarvan volgt een visserijgerelateerde opleiding. De andere helft betreft opleidingen op het gebied van Binnenvaart, Koopvaardij en Waterbouw. Vooral Binnenvaart is groeiende. Steeds meer studenten komen van buiten Urk.

Jan Foppen (16) uit Harderwijk heeft paling in de genen en kiest nadrukkelijk voor de visserij. Hij komt zaterdagmorgen samen met zijn ouders Jan en Heidi naar Urk om zich in te laten schrijven en vertelt spontaan voor de camera van Omroep Flevoland waarom. ,,Visserij is niet te stoppen, daar heb ik alle vertrouwen in.’’

Vis is er ook in de ‘kombuis’ van de visserijschool. Onder leiding van Jan van Urk worden de lekkerste hapjes gemaakt. Tijden veranderen ook hier. Naast kibbeling wordt er zalm, Portugese kabeljauw, zeebaars en vissoep geproefd en uitgedeeld.

Schooldirecteur Durk Bijma komt langs in de keuken. Bijma is intensief betrokken bij het Visserij Ontwikkelplan en lobbyt om de positie van de maritieme campus op Urk (inter)nationaal te versterken als kweekvijver voor maritiem technisch en visserijtalent en het practoraat visserij te verlengen.

Afbeelding
H Jan Foppen uit Harderwijk vertelt enthousiast voor de camera van Omroep Flevoland waarom hij kiest voor visserijonderwijs.
H  Vishandels en -verwerkingsbedrijf Korf Vis maakt pr voor een opleiding.