Afbeelding
Hirtshals

Urkers testen schaalmodellen

Algemeen

HIRTSHALS – Acht Urkers reisden vorige week onder leiding van de VCU naar Denemarken om in de flumetank van Hirtshals de schaalmodellen van nieuwe duurzame vangsttechnieken te testen: de Ecowing (bokken zonder wekkers en dus met minder brandstofverbruik) en Single Trawl bodemvisserij (waarbij de vangst vanuit het net aan boord opgezogen). De twee projecten worden door de overheid ondersteund vanuit de IPC-regeling. IPC staat voor Innovatie Prestatie Contracten. 

De UK 382 heeft afgelopen zomer tijdens de scholvisserij geëxperimenteerd met ecowings, omgebouwde sumwings zonder neus en met extra schoentjes onder de vleugel, en een opgelaste strip voor de werveling. Schipper Kees Koffeman was niet ontevreden, maar toen werd overgeschakeld op de tong werden de gewone boomkortuigen weer ingestoken. In de flumetank werden met verschillende snelheden runs gedraaid met een variabele wing om de juiste stand te zoeken, met en zonder middenschotten en ook werden er getest met twisters (bolkopjes) achter het tuig.

Single Trawl heeft in de flumetank het gedrag van slangen getest om de gevangen vis vanuit de zak met een venturi-pomp naar boven te brengen. Initiatiefnemers zijn Henk Visser (UK 121), Tromp van Slooten (UK 225) en Jan Zeeman. Het Ierse bedrijf Sea Quest (Killybegs) – leverancier van vispompen – was met vertegenwoordiger Brain Leslie aanwezig in Hirtshals. ,,We zijn zeker een stuk wijzer geworden, in positieve zin’’, zegt Van Slooten na afloop.

Woordvoerder Albert Hartman (VCU): ,,De opzuigslang blijkt mooi stabiel te functioneren, dat is een enorme opsteker. En wat de ecowing betreft blijkt dat bolkoppen recht achter de vleugel geen meerwaarde hebben.’’

Van links naar rechts op de foto boven: Tromp van Slooten, Henk Visser, Klaas Ras, Frans Koffeman, Jan Zeeman, Kees Koffeman, Brain Leslie, Tiemen Weerstand en Albert Hartman.

Afbeelding
Afbeelding