Afbeelding
Visserijnieuws

‘AFKI’ is terecht

Algemeen

DEN HAAG – De ‘AFKI’ is terecht. Het schip wordt op dit moment naar een haven gesleept door de Nigeriaanse Marine. Dat zal twee dagen duren. In de haven zullen schip en bemanning eerst onderzocht worden voordat de opvarenden contact met het thuisfront mogen opnemen.

Drie weken lang was de voormalige Urker garnalenkotter (ex-UK 12), die op weg is naar de nieuwe eigenaren in Congo, van de radar verdwenen. Woensdag 8 november leek het of schip en bemanning terecht waren, maar dat bleek niet te kloppen. De grote onzekerheid bij de families in Zoutkamp en Harlingen van de opvarenden Peter van der Molen en Corrie Zeilmaker bleef. De zoekactie van Henk Visser uit Harlingen (in eerste instantie de schipper van de ‘AFKI’, vanuit Gambia teruggevlogen naar Nederland en daarna weer naar Kameroen) samen met onder andere Jelle Bos van BMS in Lauwersoog ging door.

Donderdag 16 november om 11.44 UTC kwam er ineens weer een signaal van het schip, vanaf zo’n 100 kilometer uit de kust van Nigeria. Als gezegd mogen de opvarenden nog niet naar huis bellen, maar volgens de politie hebben de Nigeriaanse autoriteiten bericht dat de twee Nederlanders aan boord veilig en in goede gezondheid zouden zijn.