Afbeelding
SGP

Onveranderd vóór de visserij

Algemeen

URK – De top van de kandidatenlijst van de SGP bracht zaterdagmiddag na de Mars voor het Leven in Den Haag een bezoek aan Urk, de thuisbasis van nummer 4: wethouder Nathanaël Middelkoop. Bij Werft Shipbuilding en VCU Robotics werden de ontwikkelingen in de visserij en vissector besproken. De visserij mag onveranderd op steun rekenen, luidt de boodschap.

Met het vertrek van voorman Kees van der Staaij en visserijwoordvoerder Roelof Bisschop presenteert de SGP nieuwe gezichten in de top. Opvallend: veel met maritieme affiniteit.

Kamervragen tong

Wouter-Jan Vroegindeweij (nr. 5) is advocaat in het dagelijks leven en voormalig raadslid uit Katwijk. Vanuit zijn woonplaats kent hij de sector en ziet hij de moeilijkheden waar de sector tegenaan loopt, met onder andere de verdere uitrol van wind op zee. 

Nathanaël Middelkoop is bekend in de sector als voormalig beleidsadviseur van VisNed en is inmiddels drie jaar wethouder op Urk. Met visserij in zijn portefeuille, lidmaatschap van het SEVO en zijn vicevoorzitterschap van het Bestuurlijk Platform Visserij is hij ook in zijn bestuurlijke rol nog altijd sterk betrokken op de sector. Duidelijk is dan ook dat Middelkoop visserij zal oppakken wanneer hij in de Kamer gekozen zal worden.

André Flach (nr. 3) is jarenlang wethouder geweest in Hendrik-Ido-Ambacht, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de maritieme bedrijvigheid in de Drechtstedenregio. Een regio die veel verbinding heeft met het maritieme cluster op Urk. Daarnaast is Flach nog steeds ondernemer en was hij in 2021 ook aanwezig tijdens een werkbezoek aan de visserijschool op Urk. 

Mocht de SGP op drie zetels blijven steken dan zal hij het visserijdossier voor zijn rekening nemen. Flach was zaterdag nadrukkelijk op zoek naar een haakje om de drastisch voorgestelde korting van het belangrijke tongquotum (met maar liefst -60 procent) binnen de perken te houden. Biologen zetten zelf grote vraagtekens bij de modelberekening en toestandsbeoordeling van het tongbestand. Afgelopen maandag werden gelijk Kamervragen gesteld.

België

Bij Werft werden de SGP’ers fijntjes gewezen op het verschil tussen Nederlands en Belgisch beleid. Op basis van dezelfde EU-fondsen vinden alleen de Belgen een haakje om subsidie bij nieuwbouw te verstrekken. De Nederlandse sector kijkt met lede ogen toe hoe de laatste jaren de ene na de andere Belgisch gevlagde kotter (in Nederland) wordt gebouwd. Financiële steun om de vloot te vernieuwen en verduurzamen is broodnodig. Niet alleen mooie woorden zijn nodig, het komt op de daad aan!

Arie Baak van VCU Robotics presenteerde een sorteerrobot met beeldherkenningssoftware van Rapid Engineering die zowel aan boord als in visbedrijven kan worden toegepast. In visbedrijven kan de robot het werk doen van arbeidskrachten die hier niet gevonden kunnen worden. Alleen Urk telt al meer dan duizend arbeidsmigranten, en om die allemaal huisvesting te bieden is een grote opgave. Middelkoop roept ondernemers daarom ook op in te zetten op robotisering.

H Een kijkje bij de nieuwbouw van de Z 575 bij Werft Shipbuilding op Urk. Van links naar rechts: lijsttrekker Chris Stoffer, Nathanaël Middelkoop, Wouter-Jan Vroegindeweij en André Flach.