Afbeelding
GvdB

‘Dit moet gewoon gebouwd worden’

Algemeen

ROTTERDAM – ,,Het kan niet zo zijn dat er geen visserij meer mag zijn’’, aldus minister Piet Adema tot zijn gehoor in de stand van Urk Maritime in de allerlaatste uurtjes van Europort. De bewindsman had vrijdagmiddag vrijgemaakt voor een bliksembezoek aan de maritieme beurs.

De stand van Padmos was de eerste stop, en Adema boog zich belangstellend over de uitspreidde tekeningen van de ‘Octopus’, de (voorlopig) dieselelektrische en multifunctionele kotter die modulair zal worden opgebouwd en naast de visserij ook voor andere maritieme doeleinden kan worden ingezet. ,,Dit moet gewoon gebouwd worden’’, aldus de enthousiaste minister tot Walter van Harberden van Padmos en initiatiefnemer reder Jacob Brands.

Op de Damen-stand sprak Adema met Jeroen van den Berg en Pieter Louw van Slooten van Damen Maaskant met name over het verminderen van emissies. 

Bij Urk Maritime kreeg Adema, vergezeld door directeur Visserij Nanou Beekman, een toelichting op ‘het nieuwe vissen’ van Albert Hartman van de VCU. Voor dat nieuwe vissen zal de visserij bereid moeten zijn om ook andere activiteiten naast het vissen te doen, verbreding dus. 

Te midden van de honderden maritieme toeleveranciers op Europort werd het door Adema nog maar eens benadrukt: investeringen in innovaties blijven nodig, en het Visserij Innovatie Netwerk (VIN) kan daarin een belangrijke rol vervullen. Daarnaast zullen de vissers in de zo klein geworden visserijsector nog meer met elkaar moeten samenwerken, en met de overheid en met andere betrokkenen. 

Na zijn speech voegde Adema zich bij de vissers in de Urker verzamelstand, die alle beursdagen had gefungeerd als zoete inval en uitvalsbasis voor de beursbezoekende vissers.

Afbeelding
Adema in gesprek met Jeroen van den Berg (midden) en Pieter Louw van Slooten in de stand van Damen Maaskant.