H Praktijklocatie van Vonk Onderwijs in de voormalige visafslag van Den Helder, dat eerder achtereenvolgens ruimte bood aan Fresh Fish, een offshorebedrijf en de kistenopslag.
H Praktijklocatie van Vonk Onderwijs in de voormalige visafslag van Den Helder, dat eerder achtereenvolgens ruimte bood aan Fresh Fish, een offshorebedrijf en de kistenopslag. Vonk

Breder inzetbaar worden

Algemeen

DEN HELDER – In december start in Den Helder de cursus Scholing van SW6 naar SMBW van onderwijsinstelling Vonk, waarmee vissers in enkele dagen omgeschoold kunnen worden van visserij naar koopvaardij, van SW5/6 naar SMBW (Schipper/machinist beperkt werkgebied).

Bij Vonk kunnen zowel bedrijven als werkenden individueel zich laten bijscholen, zodat die door kunnen groeien in het vak, of zich laten omscholen, als die eens een andere tak van sport willen beoefenen. Zo zijn er opleidingen richting stuurman werktuigkundige, maritiem officier kleine schepen, maritiem officier alle schepen en matroos binnenvaart. Ook zijn er cursussen voor medical first aid op zee, of speciaal op maat gemaakte cursussen rond veiligheid op zee.

Voor de cursus Scholing van SW6 naar SMBW die in december start zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Het gaat om twee lesdagen en een examendag van 5 tot en met 7 december. Vissers in het bezit van het diploma SW5/6 krijgen veel vrijstellingen (die worden bepaald in een intakegesprek!), dus het gaat voornamelijk om scholing op het gebied van cargo (het beladen en de bijbehorende regels en procedures).

Bij de cursus, die gegeven wordt op locatie in Den Helder bij de afdeling Scheepvaart, hoort een stage van minimaal 30 dagen, afhankelijk van de werkervaring/vaarbevoegdheid/vaartijd, op een schip dat erkend wordt voor SMBW en een leerbedrijf dat is erkend door SBB (mogelijk het bedrijf waar men al werkt).

Met het behalen van deze dagen en de daarbij behorende opdrachten wordt de opleiding afgerond, ontvangt men het diploma SMBW, waarmee de vaarbevoegdheid aangevraagd kan worden bij KIWA. Met ‘bredere’ papieren kan men op meer schepen terecht. Daarnaast kan men ook binnen één jaar de SMBW-papieren halen als men nog geen vaarbevoegdheid heeft.

Om aan de cursus te kunnen deelnemen, is vereist:

•         Diploma SW5 of SW6

•         Marcom B en een geldig certificaat Basic Safety Training en Medical First Aid.

Kosten 577 euro (BTW vrijgesteld, inclusief examens)

De opleiding start gegarandeerd. Aanmelden via: Scholing van SW6 naar SMBW op de website www.vonknh.nl.