
Nieuwe vismarkten zoeken
AlgemeenZOETERMEER/SINGAPORE - Met steun vanuit de Europese Unie zoekt de Visfederatie naar nieuwe markten voor visbedrijven die geraakt zijn door de Brexit. Volgende week staan acht Nederlandse bedrijven op de Seafood Expo Asia en in oktober volgt de Conxemar. Afgelopen zomer werd een handelsmissie naar Saoedi Arabië georganiseerd.
De Brexit heeft grote gevolgen voor het Europese bedrijfsleven, ook voor de hele visketen. Vissers zijn definitief vangstrechten kwijtgeraakt aan het Verenigd Koninkrijk. En vishandelaren hebben marktaandeel verloren. Vanuit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) is geld beschikbaar om het bedrijfsleven te ondersteunen om zich aan te kunnen passen. Voor Nederlandse ondernemers heeft het kabinet via de BAR 500 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 200 miljoen euro voor gedupeerde vissers. Van dat bedrag voor vissers is onder andere de saneringsregeling gefinancierd.
Singapore
Er is in totaal voor Nederland 32 miljoen euro gereserveerd voor het zogeheten internationaliseringsprogramma om nieuwe markten te ontdekken of bestaande te versterken. Deze steun kan op individuele basis en op sectorniveau plaatsvinden. De Visfederatie heeft met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland overleg op welke manier beschikbaar BAR-geld uit het EU-Handelsprogramma kan worden ingezet om kansrijke nieuwe markten te kunnen verkennen voor visbedrijven die de afgelopen jaren handel dreven met het Verenigd Koninkrijk. Daaruit zijn drie regio’s geselecteerd, waarbij (gezamenlijke) beursstands betaald worden uit het steunfonds. Overkoepelend en aanvullend wordt er ook gewerkt aan een nieuwe brochure en film over de Nederlandse visindustrie voor internationale partners, legt Mike Turenhout van de Visfederatie uit.
Acht Nederlandse visbedrijven presenteren zich op de komende Seafood Expo Asia, van 11 tot 13 september in Singapore. In opdracht van de Visfederatie wordt door het Nederlands Visbureau een landenpaviljoen opgetuigd, met als deelnemers Amacore, Dayseaday, Interseafish, Neerlandia Urk, Poseidon Food en Network Rotterdam. Zalmhuys Group en Visscher Seafood hebben allebei een eigen stand.
Spanje
Ook op de Conxemar-beurs van 3 tot 5 oktober in Vigo staat Nederland met een groepsstand. Deze beurs in de Spaanse vissershoofdstad is speciaal voor de internationale diepvriesvishandel, en meer gericht op uitbreiding van bestaande markten in Zuid-Europa. De Nederlandse belangstelling is groot. Op de beurslijst staan onder andere: ANT Seafood, Dayseaday, Diepvries Urk, Kramers’ Seafood, Lenger Seafoods, Loch Duart, Maxima Seafood, Neerlandia Urk, Noordzee International, Norpesca Holland, Ocean Fish, Parlevliet & Van der Plas, Platvis Holland, Poseidon Food, Primstar, Provisur Technologies, Trident Seafoods Europe, Verwijs Seafood, Zalmhuys Group, Network Rotterdam en SeaFrozen.
Riyad
In juni was er een eerste handelsmissie naar Saoedi Arabië. Vertegenwoordigers van zes visbedrijven gingen mee: Amacore, Dayseaday, Foppen Seafood, Neerlandia Urk, SeaFrozen, Visscher Seafood, naast de Visfederatie (Mike Turenhout), RVO en de NVWA. Vanuit de Nederlandse ambassade werd bijstand verleend. Tijdens het bezoek aan Riyad lag de focus op kweekproducten en doorvoerproducten. Concreet: zalm.
De Nederlandse delegatie had op de Saudi Food Show in Riyad een eigen stand. Op de netwerkbijeenkomst van de Nederlandse viswerkende industrie en visgroothandel kwamen onder het genot van een diner en drankje rond de zestig geïnteresseerden af. Daarnaast werden bezoeken gebracht aan onder andere een hypermarkt (Lulu) en aan de (rustige) vismarkt van Riyad. Lulu heeft op de visafdeling zowel vers (grouper, garnalen, milkfish), bewerkte vis (gerookte haring, gepelde garnalen) als diepvries (garnalen, pangasius, grouper) te koop.
Terug in Nederland vond afgelopen maand een digitale bijeenkomst plaats met de SFDA, de counterpart van de NVWA en onmisbaar om zaken mee te kunnen doen. De Visfederatie schrijft nu een notitie waarin zij aangeeft waarom de productrange voor handel met Saoedi Arabië uitgebreid moet worden.
Young Seafood Leaders
De Visfederatie organiseert met de ‘jongerenafdeling’ Young Seafood Leaders in samenwerking met Firda (voorheen ROC Friese Poort) de komende weken een drietal netwerkbijeenkomsten voor vissers en verwerkers/handelaren onder het thema ‘Inzicht in de seafoodketen van schip tot schap’. De data zijn: 15 september, 29 september en 13 oktober, waarop achtereenvolgens de focus ligt op aanvoer, verwerking en retail.
In november volgen er voor de tweede jaar op rij uitwisselingsdagen tussen jonge ondernemers uit de agrarische sector en de viswereld. De data: 3 november in IJmuiden en 17 november in Emmeloord.
Net als de eerdere Masterclasses ‘Ondernemerschap in de blauwe economie’ zijn de netwerkbijeenkomsten en uitwisselingsdagen zogeheten Kennis-op-Maat-projecten. Jaarlijks reserveert het ministerie van LNV hiervoor budget, en worden er oproepen gedaan om projecten in te dienen gericht op perspectief voor (toekomstige) mkb’ers.
Bekijk hieronder de video waarin de Nederlandse visindustrie zich presenteert.
