Afbeelding
Visserijnieuws

Vis en Voetbal

Algemeen

URK - Vissersplaatsen doen mee in de top van het amateurvoetbal. Denk aan Spakenburg (halve finalist in het KNVB-bekertoernooi), Katwijk (vorig jaar kampioen, tot grote vreugde van hoofdsponsor Parlevliet & Van der Plas), Scheveningen en Urk. Volendam speelt zowel bij de profs als de zaterdagamateurs op het hoogste podium.

Het eerste elftal van Urk spant de kroon als het gaat om een directie relatie met vis. Maar liefst tien selectiespelers – allemaal uit de eigen jeugdopleiding van SV Urk - werken in de visindustrie. Assistent-trainer Henri Romkes combineerde lang geleden als enige zijn voetbalcarrière in de eerste selectie van Urk met zijn werk als visserman op zee. Op de foto, van links naar rechts: Jelle de Boer, Iede den Dulk, Iede Nentjes, Rik de Boer, Johannes Schrijver, Pieter Brands, Lucas Nagel, Bennie Dunnink, Riekelt Jan Brands, Henri Romkes en Klaas Kramer.

Bennie Dunnink (aanvoerder)

Leeftijd: 28
Centrale verdediger, 223 wedstrijden
Bedrijf: Visco
Functie: logistiek planner

Visco is een horecaleverancier dat met 33 busjes op de weg dagelijks klanten in Nederland en België belevert. Hoofdproducten zijn zalm en tonijn, maar ook alle ingrediënten die nodig zijn voor sushi.
Dunnink heeft de opleiding transportplanner op de Urker visserijschool gedaan en is na zijn stage tien jaar geleden bij Visco blijven werken.

Riekelt Jan Brands (vice-aanvoerder)

Leeftijd: 28
Centrale verdediger, 223 wedstrijden
Bedrijf: Visco
Functie: logistiek planner

Seafood Connection is een wereldspeler op de diepvriesmarkt. Feitelijk opereert Seafood Connection als Europees verkoopkantoor van het Japanse moederbedrijf Maruha Nichiro Group. Wereldwijd worden visproducten geïmporteerd, de export is vooral gericht op Europa. Brands heeft een opleiding als docent lichamelijke opvoeding op de Hogeschool Windesheim gedaan, werkte tijdens het solliciteren op de vloer bij Visscher Seafood en kwam 5,5 jaar geleden in een commerciële functie bij Seafood Connection in dienst. Hij voorziet op de Duitstalige markt groothandelaren en distributeurs van allerhande diepvriesvis.

Lucas Nagel

Leeftijd: 32
middenvelder, 293 wedstrijden
Bedrijf: Seafood Connection
Functie: key accountmanager

Nagel heeft na het afronden van zijn VWO de opleiding Commerciële Economie gevolgd aan het Windesheim in Zwolle. Tijdens zijn studiejaren was hij oproepkracht bij Van der Lee Seafish en was hij veelvuldig te vinden op de vloer. Na het afronden van zijn hbo-opleiding werkte Nagel enkele maanden in de tapijtindustrie, maar al vrij snel werd hij benaderd door Seafood Connection. Hier werkt hij inmiddels alweer ruim 6,5 jaar. Als key accountmanager binnen de afdeling Retail beheert Nagel de grotere Europese Retail accounts.

Jelle de Boer

Leeftijd: 30
Aanvaller, 275 wedstrijden
Bedrijf: Dayseaday Production
Functie: bedrijfsleider

Dayseaday Production is het nieuwe zalmproductiebedrijf van de Dayseaday Group. Jelle de Boer heeft net als zijn teamgenoot Riekelt Jan Brands een opleiding als sportleraar. Pakweg tien jaar combineerde hij dat in deeltijd met een parttime baan bij Dayseaday. Toen Dayseaday vorig jaar het nieuwe zalmbedrijf opende koos De Boer desgevraagd voor een full-time job als bedrijfsleider.

Iede Nentjes

Leeftijd: 24
Verdediger/wingback, 60 wedstrijden
Bedrijf: Dayseaday Fresh
Functie: salesmanager

Kortgezegd importeert en exporteert Dayseaday Fresh alle soorten verse vis die er in de markt zijn. Visserszoon Iede Nentjes is met name verantwoordelijk voor zalm, zowel de inkoop als verkoop. Na zijn middelbare school (Pieter Zandt) deed Iede een mbo-opleiding Marketing.

Johannes Schrijver

Leeftijd: 24
Middenvelder/centraal-defensief, 94 wedstrijden
Bedrijf: Alias BV
Functie: allround, verkoper Spanje

Alias BV is een relatief jonge handelsonderneming van vader Hendricus en zoon Johannes Schrijver. De corebusiness is de vershandel van flyshootvis, zoals pijlinktvis, zeekat, poon en mul. De vis wordt met behulp van oproepkrachten bij Visveiling Urk verzendklaar gemaakt. Schrijver heeft zijn universitaire studie Bedrijfskunde afgebroken om bij zijn vader in het vishandelsbedrijf te stappen.

Pieter Brands

Leeftijd: 25
Middenvelder, 89 wedstrijden
Bedrijf: Sea Fresh Retail
Functie: accountmanager Benelux

Sea Fresh Retail heeft een verkoopteam van vier personen, dat supermarkten zowel van verse als diepvries visproducten voorziet. Een belangrijk aandachtspunt is de consumentverpakking.
Met zijn vwo-diploma op zak deed Pieter Brands de hbo-opleiding International Business in Zwolle. Zijn afstudeeropdracht twee jaar geleden bij Sea Fresh betrof een onderzoek naar kansen voor diepvriesvis in de retailmarkt. Als accountmanager is Pieter verantwoordelijk voor het verkopen van verse en diepvries visproducten aan (inter)nationale retailers. De functie is gericht op het opbouwen, onderhouden en uitbouwen van langdurige samenwerking.

Iede den Dulk

Leeftijd: 22
Verdediger/centraal, 34 wedstrijden
Bedrijf: Quality Seafood
Functie: inkoper/verkoper

Quality Seafood handelt voornamelijk in zalm en (in het zomerseizoen) IJsselmeerpaling. De zalm wordt grotendeels handmatig verwerkt. Den Dulk heeft een mbo-opleiding Marketing en Communication afgerond en is de enige persoon bij Quality Seafood fulltime op kantoor. Eigenaar Stefan Bakker werkt ook deels op de vloer.

Rik de Boer

Leeftijd: 20
Verdediger/links-centraal, 1 wedstrijd
Bedrijf: Affish
Functie: chauffeur, expeditie

Affish is een jong dochterbedrijf (verse vishandel) van de Zalmhuys Groep.
Rik heeft een schildersopleiding en kwam een half jaar geleden bij Affish in dienst, vooral voor het transport met de bakwagen op Urk.

Klaas Kramer

Leeftijd: 29
Verdediger, 252 wedstrijden
Bedrijf: Visscher Seafood
Functie: product-manager

Visscher Seafood is een wereldspeler in de vis. De hoofdmoot is zalmimport, verwerking en verkoop wereldwijd. Daarnaast wordt ook witvis en steeds meer zeebaars en dorade verhandeld. Visserszoon Klaas Kramer was tot voor kort verkoper, maar is nu verantwoordelijk voor het hele proces vanaf binnenkomende hele zalm tot aan de verkoop van zalmporties in consumentenverpakking, in marketingtermen: Value Added Products. Na de HAVO deed Kramer een mbo-opleiding Bedrijfsadministratie. Naar eigen zeggen werd hij ‘out of the blue’ vervolgens gevraagd voor een commerciële functie. Vorig jaar had Kramer nog drie collega’s bij Visscher Seafood uit de eerste selectie van SV Urk. Ronald Wezelman (inkoper zalm) en Marinus Snoek (inkoper witvis) zijn gestopt met voetbal op niveau.

Riekelt Nentjes

Leeftijd: 28
Middenvelder, 228 wedstrijden
Bedrijf: Schol

Visserszoon Riekelt Nentjes is afgelopen maand overgestapt naar de verzekeringswereld. Daarvoor werkte hij zes jaar bij Visscher Seafood op de verkoopafdeling retail (Nederland en Duitstalige landen).