H KIMO - de verenigde kustgemeenten (met in het bestuur Velsen, Katwijk, Urk, Bloemendaal, Den Helder en Goeree Overflakkee) - is dankbaar voor het vrijwillige werk van de kottervloot om opgevist afval mee te nemen. Vorig jaar was dat 512 ton.
H KIMO - de verenigde kustgemeenten (met in het bestuur Velsen, Katwijk, Urk, Bloemendaal, Den Helder en Goeree Overflakkee) - is dankbaar voor het vrijwillige werk van de kottervloot om opgevist afval mee te nemen. Vorig jaar was dat 512 ton. EMK

Respectabele hoeveelheid opgevist afval

Algemeen

IJMUIDEN – Met veel minder visreizen is vorig jaar door de kottervloot toch 512 ton opgevist afval in Nederland vrijwillig op de kant gezet.

Een zeer respectabele hoeveelheid, aldus KIMO Nederland en België  - de vereniging van kustgemeenten -  in haar Jaarverslag 2022. Het record staat op 756 ton afval in het jaar 2021. Maar om het in perspectief te zetten: tot aan de ramp met de MSC Zoë in januari 2019 is met het afvalproject Fishing for Litter de grens van 500 ton afval nimmer overschreden.

Fishing for Litter loopt nu ruim twintig jaar. Het initiatief dat in 2001 begon in de noordkop (Den Helder, Oudeschild, Den Oever) is uitgegroeid tot een internationaal project met honderden schepen als deelnemers. Na noordwest-Europa heeft het ook voet aan de grond gekregen rond de Middellandse Zee (Frankrijk, Griekenland, Italië en Kroatië). KIMO meldt nu ook belangstelling uit Azië, onder andere Hongkong, Indonesië en Thailand. Over het succes van Fishing for Litter heeft KIMO presentaties gegeven bij de Verenigde Naties en de G7 (de zeven rijkste industrielanden). 

Dankbaar

‘Dankbaar werk’, zegt KIMO over de vrijwillige hulp van de vissers om de zee schoner te krijgen. KIMO zet zich daarom ten volle in om belemmeringen en drempels voor het op de kant zetten van bigbags met opgevist afval weg te nemen. Per 1 januari 2023 is na lobby in Brussel opgevist afval als aparte categorie opgenomen in de aangepaste Haven Ontvangstrichtlijn. 

Tegelijk heeft KIMO vorig jaar flyers over Fishing for Litter onder de vissers verspreid om de aandacht op de kottervloot vast te houden en is er ook een enquete uitgezet. Na een lange periode van onderhandelen is met Rijkswaterstaat en de Nederlandse havens overeenstemming bereikt over de financiering van Fishing for Litter.

Pluishanden

Vorig jaar is er door KIMO meer aandacht uitgegaan naar vispluis. Daarover is in de zomer van 2022 ook een webinar georganiseerd. Ook is er in de haven van Lauwersoog deelgenomen aan een dialoogsessie met onder andere de producent van biopluis en de maker van de Pluishanden. Een tjalk voer vorig jaar zomer door Nederland om metersgrote Pluishanden aan dek om aandacht te vragen voor vispluis en plastic. Met het Programma Visserij voor een Schone Zee stimuleert KIMO het recyclen van pluis. Als voorbeeld wordt de ontwikkeling van een pluisborstel genoemd.

KIMO stelt dat herhaaldelijk pogingen worden ondernomen om de visserij actief te betrekken bij dit Programma. Uit het jaarverslag: ,,Voorheen waren VisNed en de Vissersbond een centrale spil hierin. Door het uiteenvallen van VisNed is Nederland een belangrijk aanspreekpunt van de visserijsector verloren. Hierdoor wordt de communicatie met de visserijsector bemoeilijkt is. Ook heeft de visserijsector in 2022 flinke klappen gekregen vanwege onder andere de hoge dieselprijs. Dit leidde tot minder vaarten en zorgen om de toekomst. KIMO houdt de vinger aan de pols en blijft in contact met de sector die een steun in de rug zeker kan gebruiken en voor ons een belangrijk onderdeel van onze kustgemeenschappen is.’’

H Aandacht voor vispluis. Vorig jaar zomer was er tour door Nederland. KIMO wil het recyclen stimuleren. (Archieffoto: Rienk Nadema)