Afbeelding
C. Hameeteman

OL 5 wordt krabbenvisser ZK 44 ‘Jelte Albert’

Algemeen

ZOUTKAMP/OOSTERNIJKERK – De garnalenkotter OL 5 ‘Jacob Senior’ verwisselt van eigenaar en wordt een Zoutkamper krabbenkotter.

Johan Seepma heeft het er duidelijk moeilijk mee. Vanwege gezondheidsredenen rest de Friese visserman niets anders dan zijn kotter te verkopen. Met pijn in het hart. Met Leo Toxopeus (54) uit Zoutkamp is overeenstemming bereikt over de verkoop. Het wachten is nu op de formele overschrijving. De garnalenlijn en gieken gaan daarna van boord, en op het dek komt een verzonken leefbak voor Noordzeekrab. Die verbouwing wordt straks uitgevoerd door de TDL.

Een jaar geleden verkocht de familie Toxopeus hun Eurokotter ZK 44 ‘Vier gebroeders’ naar Urk (nu UK 104). Leo Toxopeus scharrelde een paar weken bij de CIV op Lauwersoog, ging enkele reisjes mee met zijn neef Robert op de nonnetjesvissers YE 172 en ook af en toe op een garnalenkotter. ,,Toen begon het toch weer te kriebelen. Daar komt bij dat mijn zoon Hessel ook in de visserij wil. Hessel vist de laatste maand op de mosselkotter YE 56. Garnalenvisserij heb ik wel bekeken, en ik hoop van harte dat het allemaal gaat meevallen voor de collega’s. Al een paar keer hadden we met een schuin oog gekeken naar de krabbenvisserij. Daar heb ik wel kijk op, en zo zijn we tot deze stap gekomen. Via Pieter de Jong zijn we op het spoor van de OL 5 gezet’’, vertelt Toxopeus, net voor vertrek voor een ‘visvakantie’ met de familie naar Noorwegen.

De OL 5 is de voormalige BOU 7, gebouwd in 1986. Het 19 meter lange vaartuig wordt straks vernummerd in ZK 44 en vernoemd naar wijlen (groot)vader Jelte Albert. De ZK 44 wordt straks de vijfde kotter op Noordzeekrabben in de noord.

Afbeelding