H De overdracht van de UK 12 afgelopen maandag in Lelystad. Op de foto de kopersdelegatie uit Congo samen met Jan van Dokkum en Lenie Hoekman van Hoekman Maritiem.
H De overdracht van de UK 12 afgelopen maandag in Lelystad. Op de foto de kopersdelegatie uit Congo samen met Jan van Dokkum en Lenie Hoekman van Hoekman Maritiem. Pieter de Jong

Kerk koopt kotter ‘Hoop op Zegen’

Algemeen

URK – De UK 12 ‘Hoop op Zegen’ is verkocht. Aan een bijzondere partij: een evangelische kerkgenootschap in Congo, genaamd Eglise Kimbanguïste. De nieuwe naam van de kotter wordt AFKI.

Via collectes in diverse landen is het geld de afgelopen maanden bij elkaar gebracht, weet Lenie Hoekman van Hoekman Maritiem. Zij heeft samen met Pieter de Jong van de Elburger Scheepsbemiddeling de kotter naar Afrika verkocht. 

Donderdag 4 mei ging eigenaar Jan van Dokkum naar de notaris in Dronten om het verkoopcontract te ondertekenen. Afgelopen maandag werden de documenten overgedragen aan de delegatie uit Congo. Lenie Hoekman is bezig een bekwame bemanning te regelen voor de overtocht naar Afrika. De bedoeling is dat de kotter voor vertrek deze zomer nog geschilderd wordt in de groene kleuren van de kerk.

Spandoek

In vol vertrouwen werd de aankoop van de Urker kotter vorige maand al uitbundig gevierd door de kerk in Congo. Met een metersgroot spandoek en daarachter een massale stoet van vrouwen in feeststemming werd tijdens een openluchtbijeenkomst in Nkamba gezongen, gemusiceerd, gedanst, gejuicht en gedankt. Nkamba is het spirituele centrum van de Eglise Kimbanguïste.


Vrouwen

Het zijn de vrouwen van de Afrikaanse kerkgemeenschap die de kotter hebben gefinancierd en die ook de (Franse) naam geven aan hun vaartuig. AFKI staat voor Association des Femmes Kimbanguïstes. 

Tussenpersoon Robert Kithom uit Dordrecht vertelt dat de kerk meerdere bedrijven in de landbouw heeft (kleine en grotere boerderijen) en nu in de visserij gaat opzetten. Naast liefde tot God en de naaste behoort het scheppen van werkgelegenheid namelijk tot de basiscomponenten van de Eglise Kimbanguïste. ,,Aangezien Congo DRC veel rivieren heeft en grenst aan de Atlantische Oceaan, begint de kerk met industriële visserij. Het is om deze reden dat de vereniging van Kimbanguïstische moeders geld inzamelde voor de eerste vissersboot voor de kerk. We zijn ze een grote bos bloemen verschuldigd, want het was niet gemakkelijk en hun moed is ongeëvenaard. Gefeliciteerd AFKI!’’, aldus Kithom.

De mannen - Association of Kimbanguist Dads, APAKI -  sparen inmiddels om een tweede vissersboot voor de kerk aan te schaffen. ,,Alle operaties worden mogelijk gemaakt dankzij de inzameling van fondsen van de gelovigen.’’

Van Dokkum

De UK 12 viste tot eind vorig jaar. Vanwege goedkoper liggeld werd de kotter rond Kerst door Jan van Dokkum (52) in Lelystad opgelegd. Zijn zoon Louwe Geert, die de afgelopen jaren schipper was op de garnalenkotter, vist sindsdien op de Z 182 ‘Hennie’. 

Zelf is Jan van Dokkum al enkele jaren crewmanager namens uitzendbureau Axxaz Marine. Axxaz is sterk in het plaatsen van Filipijnse matrozen in de binnenvaart. Een handvol Filipijnen werkt via Axxaz op de kottervloot en sinds kort ook op enkele mosselvaartuigen.

Enthousiast

Commissiekopers waren bij de bezichtiging gelijk enthousiast over de UK 12, en vroegen enkele maanden tijd om het geld bij het elkaar te kunnen collecteren. De kotter wordt compleet overgenomen, inclusief reservemateriaal, en gaat straks in Congo vanuit de havenplaats Moamba voor de kerkgemeenschap op garnalen vissen. Voor de Eglise Kimbanguïste wordt de ‘AFKI’ hun eerste vissersvaartuig.

Kotterhistorie

De bijna 22 meter lange UK 12 werd in 1955 in België gebouwd als Z 556 ‘Donna Rosa’. In 1979 verhuisde het scheepje naar Urk, met als eigenaar Rein Bos, grondlegger van de Urker visindustrie. Bos liet er zijn oude nummer op zetten: UK 244, met als naam ‘Grietje van Boukje’. 

Zeevisserijbedrijf Van Dokkum werd in 2014 de negende eigenaar van het vaartuig, toen er met Korf (UK 80 ‘Linquenda’) werd geruild.

Kimbangu

Grondlegger van de Eglise Kimbanguïste is de geestelijke Simon Kimbangu, die in 1918 visioenen begon te krijgen. Op 6 april 1921 begon hij met preken en door handoplegging mensen te genezen. Congo was toen een Belgische kolonie.

Kimbangu werd gearresteerd en ter dood veroordeeld wegens staatsondermijning. Zijn straf werd door koning Albert omgezet in levenslang. In de gevangenis overleed Kimbangu in 1951. Zijn geboorteplaats Nkamba wordt door zijn volgelingen beschouwd als spiritueel centrum en het nieuwe Jeruzalem.

De religieuze beweging ontwikkelde zich tot een onafhankelijke christelijke kerk. Net voor de onafhankelijkheid van Belgisch Congo in 1960 werd deze officieel erkend. De officiële naam luidt: ‘Église de Jésus-Christ sur la terre par son envoyé spécial Simon Kimbangu’ (de Kerk van Jezus Christus op aarde door Zijn speciale gezant papa Simon Kimbangu), afgekort EJCSK.

Het grote feest eind april in Nkamba ter gelegenheid van de aankoop van de UK 12 staat op film, zie: https://www.youtube.com/watch?v=t4lYq2UVIDY

H De succesvolle aankoop van de garnalenkotter UK 12 wordt uitbundig gevierd door de kerkgemeenschap in Congo.
Afbeelding
H Voor het vertrek komende zomer naar Congo wordt de UK 12 bij Van Laar in IJmuiden drooggezet en in de groene kleuren voor de Eglise Kimbanguïste geschilderd. (Archieffoto: Koos de Visser)
Afbeelding