Afbeelding
bram pronk

Britten nemen het er even van

Algemeen

STELLENDAM - De PZ-19 ‘Elisabeth of Ladram’ van Waterdance Ltd. ligt bij Damen Maaskant voor onderhoud. Ook een dokbeurt staat op het programma, waarbij de rode kotter in de kleur blauw wordt geschilderd. 

Aangemoedigd door het mooie weer nemen George Stevens (midden), schipper op de PZ-19, en zijn mede-opvarende Billy Worth (links) het er even van op een terrasje in de Binnenhaven van Stellendam, daarbij vergezeld door Jan Flikweert van oliehandel Geo. 

De PZ-19 is in 2021 gekocht als NG-19 ‘Elisabeth’ van visserijbedrijf Romkes uit Urk. Bij Luyt werd de kotter onder Engelse vlag gebracht en ingekort vanwege Engelse regelgeving. De PZ-19 heeft zeven bemanningsleden; drie Engelsen en vier Filipijnen. Er is altijd een Engelse opvarende thuis. Gevist wordt ten zuidwesten van Engeland en in het Bristol Kanaal. De vis wordt aangeland in Newlyn en gaat van daaruit dan op transport naar de visafslag in Brixham. Voordat hij op de PZ-19 kwam voer Stevens op de PZ-139 Twilight III (ex KW-11, HD-96, HD-70), en Billy Worth op de PZ-99 ‘Enterprise’, de voormalige GO-9 ‘Onderneming’. 

Beide Britse vissers verbazen zich erover dat er zo veel fraaie Nederlandse kotters naar de sloop gaan en kijken hun ogen uit bij de TX-43 die ligt afgemeerd in de Binnenhaven en tot veler verrassing alsnog naar de sloop gaat. Flikweert vertelt hen dat het Visserij-jaarboek volgend jaar een stuk dunner zal zijn dan dit jaar. Zeker zestig schepen worden er gesaneerd en ontmanteld. 

Bram Pronk

Afbeelding