H Vertrek uit IJmuiden. (Foto: Ruud Coster)
H Vertrek uit IJmuiden. (Foto: Ruud Coster) Ruud Coster

GDY 346 ‘Alina’ negen maanden na de brand weer naar zee

Algemeen

IJMUIDEN – Negen maanden lag de door brand getroffen vriestrawler GDY 346 ‘Alina’ voor de kant in IJmuiden. Afgelopen zaterdag ging de Poolse vriestrawler van Parlevliet & Van der Plas weer ter visserij, met een geheel nieuwe accommodatie en brug.

,,Alleen de stalen wanden en spanten van de brug en de accommodatie zijn blijven staan. Voor de rest is alles nieuw’’, aldus schipper Henk Krijgsman aan boord van de GDY 346. De brand brak eind mei vorig jaar uit in een van de bemanningsverblijven en het vuur en zeker ook de rook richtten enorme schade aan op de huttendekken, de brug en in de fabriek.

Toen de brand uitbrak bevond de trawler zich in Mauritaanse wateren. Voor de reparatie kon opgestoomd worden naar IJmuiden. Wat er vernieuwd is is alleen te zien als je het schip betreedt; aan de buitenkant is niets wezenlijks veranderd.

Betimmering

Saffier, achterbuurman van P&P in IJmuiden, was betrokken bij de sloop en het verwijderen van de verwoeste accommodatie en het aangetaste isolatiemateriaal en kon daarna beginnen met het opnieuw isoleren door het hele schip, het voorzien van de fabriek en de droge ruimte van een nieuw plafond met rvs afwerking en verder onder meer het upgraden van het dashboard in de machinecontrolekamer.

Voor C. Kranendonk was het in feite een nieuwbouwopdracht. Op het bemanningsdek (main deck) en officierendek (boat deck) werden de complete betimmering, meubels en inrichting van de hutten (inclusief ondervloeren, kunststof vloerafwerking, vloerbedekking en stoffering), sanitaire ruimtes, messroom, kombuis, wasruimte en stores vernieuwd. Ook de complete rvs keukeninrichting inclusief apparatuur werd door C. Kranendonk nieuw geleverd en geplaatst. 

De installatie op het verwerkingsdek is onveranderd gebleven, maar werd door AFAK Techniek gereviseerd.

De brug was het domein van IJtama. De Stellendammer specialisten verzorgden de complete betimmering en afwerking van het stuurhuis, inclusief sunscreens en stoffering van banken en de Norsap-stuurstoelen. De consoles werden in nauwe samenwerking met schipper Krijgsman ontworpen en in 3D uitgewerkt. De vloeren werden afgewerkt met pvc.

Radio Holland hielp mee met het demonteren van de nautische apparatuur in de brug. Een klein deel kon na revisie teruggeplaatst worden, maar veel apparatuur is vernieuwd. 

Ook WNL werkte mee aan de revisie en het weer in werking stellen van apparatuur.

Blauwe wijting

De GDY 346 kwam in 1990 in de vaart als KW 172 ‘Dirk Diederik’, als laatste bij scheepswerf Welgelegen in Harlingen gebouwde vriestrawler. Het 110 meter lange schip werd in 2014 omgevlagd naar de Faeröer (KG 14 ‘Naeraberg’) en werd eind 2021 omgevlagd naar Polen. 

Aan boord zitten 43 man. De ploeg van Krijgsman, die per reis afwisselt met een IJslandse schipper, zit inmiddels met de ‘Alina’ op de visgronden voor blauwe wijting.

H IJtama op de trawlervloot. De brug is door de Stellendammer specialisten compleet nieuw ingericht.
H Beeldschermen zoals tegenwoordig gebruikelijk in de brug van een  vriestrawler.
H De installaties in de fabriek zijn door AFAK gereviseerd, wanden en plafonds zijn opnieuw bekleed.
H De Katwijkse schipper Henk Krijgsman voor vertrek in de schippersstoel, terwijl nog de laatste werkzaamheden worden verricht.
H Een kijkje in de schippershut. Op de 'Alina' is accommodatie voor ruim 40 opvarenden.
H Ook de messroom is vernieuwd en de keuken, uitgevoerd in blinkend rvs.