Afbeelding
GH

Garnalenkotter nu op tong

Algemeen

URK – De garnalenkotter UK 94 schakelt over op de staandwantvisserij op tong.

Na een pauze van bijna tien jaar gaat Cornelis Woord (35) weer met staande netten op tong vissen. Voor broer Jan (28) wordt het de eerste keer. Hun garnalenkotter UK 94 ‘Jan van Cees’ is de afgelopen weken door Machinefabriek Meijer in samenwerking met DTM ingericht voor de staandwantvisserij. De garnalenverwerkingslijn is van boord en heeft plaats gemaakt voor een volautomatisch nettensysteem aan dek.

Cornelis Woord heeft veel ervaring met de staandwantvisserij op de Hollandse kust. Tot 2014 viste hij daarmee, met de (voormalige IJsselmeerkotter) UK 93 ‘Aaltje’. Dat jaar werd de garnalenkotter ZK 48 gekocht en omgenummerd in UK 94. Het tongquotum werd verkocht naar de zuid, en de gebroeders Woord werden garnalenvissers.

De opkomst van de pulstechniek betekende het einde voor het gros van de Nederlandse staandwantvloot destijds. Huurprijzen voor tong schoten omhoog (4 euro per kilo) en de marktprijzen daalden als gevolg van succesvolle pulsvisserij op de tong. Tegelijkertijd vingen de staandwantvissers minder.

Anno 2023 is de tong duur. En met veel bokkers in de sanering zijn huurprijzen laag. ,,Daarbij, met staandwantvisserij verwachten we in vergelijking met de garnalenvisserij driekwart minder gasolie te gaan verbruiken. Dat tikt aan. We hopen de visserijen te combineren. In het voorjaar en de zomer op tong, in het najaar en de winter op garnalen. Tenminste als ons de ruimte gegund wordt.’’

De multifunctionele UK 155 was van de garnalenvisserij ook overgeschakeld op de staandwantvisserij, maar het water bleek vorige week nog te koud zijn en vervolgens is de UK 155 weer op garnalen gegaan. Ook de familie Hakvoort (UK 128/129) is met hun UK 128 het staandwantseizoen gestart, net als de familie Keuter met de ZK 38.

De gebroeders De Boer deden vorige week eveneens een eerste ‘schotje’ met hun UK 254 op tong en losten net als de UK 155 enkele kisten in Den Helder. ,,Hier worden we weer blij van’’, reageerde Bert de Groot van Hollands Noorden op Facebook. Afgelopen week waren de gebroeders De Boer weer actief op binnenwater, de Markerwaard.

Afbeelding