Afbeelding
Hans van Ekelenburg

Herdenking nieuw leven inblazen

Algemeen

VLAARDINGEN – De Werkgroep Herdenking Vissersmonument Vlaardingen wil de terugkeer van de herdenkingsbijeenkomsten in Vlaardingen voor de op zee omgekomen vissers.

In 1950 werd op de kop van de Koningin Wilhelminahaven van Vlaardingen een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ruim vierhonderd Vlaardinger vissers die sinds 1850 op zee zijn omgekomen. Vlaardingen was toen nog een belangrijke (haring)vissersplaats. Jaarlijks werden er herdenkingsdiensten gehouden bij het monument, altijd aan de vooravond van Vlaggetjesdag, maar na 1964 stopte deze traditie.

De recent opgerichte Werkgroep Herdenking Vissersmonument Vlaardingen en een aantal nabestaanden willen nu de herdenkingsbijeenkomst nieuw leven inblazen. Bij de gemeente Vlaardingen en de plaatselijke historische vereniging ving de werkgroep vooralsnog bot. ,,We moeten het zelf uitzoeken’’, zegt Hans van Ekelenburg van de werkgroep, die het betreurt dat er in zijn woonplaats nog maar zo weinig besef is van de maritieme geschiedenis. Daarbij helpt niet dat de visserij en visverwerking inmiddels geheel verdwenen zijn uit Vlaardingen.

De terugkeer van de traditie van de herdenkingen staat hoog op het verlanglijstje van de werkgroep, en op termijn een ‘namenwand’ bij het monument zou ook heel mooi zijn. Concrete plannen zijn er volgens Van Ekelenburg nog niet. ,,We zoeken nu vooral ondersteuning en aanbevelingen van organisaties die ervaring hebben met het organiseren van herdenkingen. Hoe meer support we krijgen hoe sterker we komen te staan tegenover de officiële instanties als de gemeente.’’

Van Ekelenburg is te bereiken via mail (kajoe1964@hotmail.com) en telefonisch op 010-4749463.