Afbeelding
GH

Veel belangstelling, ook voor visserij

Algemeen

URK – Over belangstelling niet te klagen tijdens de Open Dagen van de Maritieme Campus afgelopen weekend op Urk. Jazeker, ook voor de visserij. Visserij blijft ook de meerderheid behouden, aldus locatiemanager Gerrit Meinen.

Tijdens de drukke en gezellige open dagen op vrijdagavond en zaterdagmorgen presenteerden zich dik twintig maritieme bedrijven, waaronder de VCU, Piet Brouwer Elektrotechniek, Kolmer Elektromotoren en QuantiParts. Ook de Nederlandse Vissersbond was samen met EMK in één lokaal present.

Afgelopen dinsdag evalueerde Meinen met zijn team de Open Dagen. Over de beide dagen werden maar liefst 570 volwassen bezoekers geteld, de Urker kinderschaar niet meegerekend. Ongeveer een derde daarvan kwam uit de wijdere regio buiten Urk, wat bijzonder wordt genoemd. Niet eerder werden er gelijk zoveel inschrijvingen gedaan: 35, waarvan 20 visserijgerelateerd (alleen visserij danwel visserij in combinatie met koopvaardij). Heel positief dus, reageert Meinen.

De naam ROC Friese Poort verdwijnt komende zomer van de gevel van de school. Deze wordt na de fusie met het Friesland College straks Firda.

Urk kijkt nadrukkelijk naar de breedte van de maritieme bedrijfstak. Met het oog op het nieuwe haventerrein Port of Urk werd door de in Urk Maritime verenigde ondernemers vorige week samen met wethouder Nathanaël Middelkoop een bezoek gebracht aan Next Generation Shipyards. Werfdirecteur Albert Keijzer sprak op de haven van Lauwersoog over waterstoftransitie.