H Een van de geïnterviewde schippers is de 95-jarige Kees van Damme. Op de foto poseert schrijfster Anneke Jumelet-Vette samen met Van Damme voor de mosselkotter YE 58 van zoon Jos en kleinzoon Kees van Damme jr. (Foto: Andries Jumelet)
H Een van de geïnterviewde schippers is de 95-jarige Kees van Damme. Op de foto poseert schrijfster Anneke Jumelet-Vette samen met Van Damme voor de mosselkotter YE 58 van zoon Jos en kleinzoon Kees van Damme jr. (Foto: Andries Jumelet) Andries Jumelet

Terugblik met vissers Yerseke in 1953

Algemeen

YERSEKE – Woensdag 1 februari wordt op diverse plaatsen in zuidwest Nederland herdacht dat 70 jaar geleden de watersnoodramp heeft plaatsgevonden. Veel Zeeuwse en niet te vergeten ook Urker vissers hebben destijds duizenden mensen en dieren gered. Anneke Jumelet-Vette schreef een indrukwekkend boek over de rol van de vissers uit Yerseke bij de reddingsacties: ‘Het water is kwaad’.

Voor de samenstelling van haar boek heeft de auteur de verhalen van 26 vissers opgetekend, waarvan op het moment van schrijven nog dertien in leven. Van de andere dertien zijn deze verhalen door familieleden verteld. Ook is een aantal door de schippers geredde personen geïnterviewd.

De inhoud van ‘Het water is kwaad’ leert dat meer dan driehonderd schippers en bemanningsleden van de mossel- en oestervloot in Yerseke met zo’n tachtig vaartuigen de levens van bijna 3.500 mensen en ruim 500 dieren hebben gered. Dat bijna al deze vissers in de achterliggende decennia onderbelicht zijn gebleven was voor Anneke Jumelet de aanleiding om de mensen die de hulpacties met gevaar voor eigen leven opgezet hebben voor het voetlicht te halen. Zelf zegt ze daarover: ,,Ik was de tweede die door ‘het gat van Ouwerkerk’ voer, zei mijn vader Jeroen Vette, schipper van de YE 83 altijd. Als kind vond ik mijn vader een held, al stond zijn naam in geen enkel boek of tijdschrift en kreeg hij nooit een lintje. Ik heb dit boek geschreven om kinderen en kleinkinderen te laten weten dat hun vaders en grootvaders in 1953 de levens van veel mensen hebben gered. In de achterliggende jaren is wel over schippers uit Yerseke geschreven, maar steeds werden slechts enkele namen genoemd.’’

Tot vreugde van de schrijfster is het gelukt om alle namen van de redders boven water te halen. ,,Al met al is het een authentiek boek geworden, dat voor veel betekenis kan zijn voor de nog levende redders en de vele familieleden van de overleden redders. Daarnaast is het zeker van belang voor geredde personen uit Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Tholen. Want hoewel het in dit boek niet in de eerste plaats over de geredde personen gaat, maar juist over de redders, is het ook een belangrijk boek voor velen die gered zijn. Dat heb ik gemerkt tijdens de research. Er zullen in de rest van het land best ook nog mensen zijn die in 1953 zelf de watersnood hebben meegemaakt en door een mossel- of oesterkweker uit Yerseke zijn gered.’’

‘Het water is kwaad. Het verhaal van de schippers uit Yerseke die in 1953 redders van mensen werden’ is een eenmalige uitgave (naar alle waarschijnlijkheid) met een oplage van 750 exemplaren. Het boek is officieel overhandigd aan burgemeester José van Egmond van Reimerswaal. Op 1 februari zal het gepresenteerd worden in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk ter gelegenheid van de 70-jarige herdenking van ‘de ramp’, en op 4 februari op de open dag in hetzelfde museum.

Het boek van 208 pagina’s met harde cover kan via de website https://vergetenredders.nl/ worden besteld. De kostprijs is 29,95 euro, vooraf betalen of, bij reservering, na ontvangst. Ook verkrijgbaar bij Boekhandel Hoekman in Yerseke en De Vries in Zierikzee.

Afbeelding