H Minister Piet Adema voor het eerst voor een volle zaal met vissers. Hij twitterde na afloop: ,, Het gesprek was enorm belangrijk om samen te werken aan een duurzame toekomst van de visserij. Daar ga ik me keihard voor inzetten.’’
H Minister Piet Adema voor het eerst voor een volle zaal met vissers. Hij twitterde na afloop: ,, Het gesprek was enorm belangrijk om samen te werken aan een duurzame toekomst van de visserij. Daar ga ik me keihard voor inzetten.’’ GvdB

Strijdbare toon minister wordt gewaardeerd

Algemeen

SCHEVENINGEN – De net aangetreden LNV-minister Piet Adema gaat zich keihard inzetten, in Den Haag en in Brussel, voor een toekomst voor de overblijvende Nederlandse vissers. Voor dit visserijoffensief zijn alle vissers nodig, en het Nederlandse visserijverhaal moet op een goede en zorgvuldige manier verteld worden.

Zelden zal een minister zo geestdriftig over de visserij gesproken hebben als Adema vorige week vrijdag in Scheveningen, voor een gehoor van een kleine honderd vissers. De visserij is in zijn ogen een ondergewaardeerde sector, met een super duurzaam product. Maar zelden ook zal de nood voor de visserij zo hoog zijn geweest als nu, en de onzekerheid zo groot.

De nog geen twee maanden geleden als minister beëdigde Adema is niet te benijden. Veel zaaltjes met ongetwijfeld boze en wanhopige boeren heeft hij de afgelopen weken al aangedaan. Hij presenteert zich graag als minister van Landbouw, Natuurbeheer én Visserij, en een gesprek met visserijbestuurders en vissers kon natuurlijk niet langer uitblijven.

Pannenkoekenrestaurant

Door vlootmanager Anton Dekker van Cornelis Vrolijk kreeg de minister vrijdagmiddag eerst een uitgebreide rondleiding op de bokker SCH 63, waarna een kort (besloten) gesprek volgde met visserijbestuurders in de kombuis.

Daarna werd door LNV een dikke twee uur uitgetrokken voor een onderhoud met vissers, in een bomvol bovenzaaltje van een pannenkoekrestaurant aan de Tweede Haven van Scheveningen. Adema wilde graag horen wat er momenteel leeft in de sector en wat de vissers nodig hebben voor een economisch rendabele, toekomstbestendige en duurzame toekomst.

Als gespreksleider was oud-LNV-ambtenaar Herman Snijders aangesteld, en die kweet zich goed van zijn taak, zonder de microfoon ook maar een seconde uit handen te geven.

Wat hebben de vissers nodig en wat willen de vissers? Toekomstperspectief (ook voor de bank), een stip op de horizon, net als in andere lidstaten meer brandstofcompensatie, Nederland moet België met zijn nieuwbouwsubsidies kopiëren, kunnen doorgaan; vijf jaar niks mogen doen na saneren is veel te lang, de puls weer terug, aandacht en steun ook voor de garnalenvisserij, oplossen stikstofproblematiek en vergunningen die langer geldig zijn, een uitvoeringsagenda, behoud flyshoot- en bodemberoerende visserijen, inperken macht ngo’s. En hoe gaat het nieuwe contigentenstelsel eruitzien?

Niet moe

Adema werd niet moe te benadrukken dat hij het belang van de economisch zo kleine visserijsector onder de aandacht wil brengen in Den Haag en in Brussel. En hij gaat bij de collega’s van Stikstof en Natuur langs om zich ook daar in te zetten voor de visserijbelangen.

De vissers zelf moeten zich minder in het defensief laten dringen. De visserij moet in zijn ogen van defensief naar offensief. De Nederlandse visserij heeft volgens de bewindsman veel te bieden, maar dat verhaal moet dan wel op een goede manier verteld worden. ,,We moeten ons goed gedragen, en elkaar steunen’’, aldus Adema.

De gang van zaken rond de pulsvisserij vindt hij illustratief. Over deze innovatieve vangsttechniek is Adema duidelijk; schandalig en doodzonde dat die verboden is, en hij is bereid om het in Brussel ieder keer weer mee te nemen, om te zoeken naar ‘een haakje’. Maar dat moet heel voorzichtig, want Adema is ook stellig in zijn mening dat het pulsverhaal door Nederland niet goed is uitgedragen in Brussel.

Niet alleen de puls wordt verketterd; de hele bodemberoerende visserij zit in Europa in de beklaagdenbank, terwijl Eurocommissaris Sinkevicius vergeten lijkt dat hij ook met de visserij rekening moet houden. Voordat er miljoenen geïnvesteerd gaan worden in innovatie in de bodemvisserij moet het wel zeker zijn dat die bestaansrecht houdt. ,,Daar moeten we in Europa draagvlak voor vinden. Eerst de basis, dan investeren.’’ 

Dat laat onverlet dat het deze maand officieel gestarte Visserij Innovatie Netwerk ook perspectief moet bieden, en dat innovatieve plannen van de vissers worden ingewacht.

Niet gegund

Het was duidelijk dat de strijdbare, positieve en eerlijke toon van Adema werd gewaardeerd door de zaal, maar concreter werd het niet. Niet over extra steun, niet over subsidiebedragen, niet over de toekomst van het contigentenstelsel.

De vriestrawlersector was goed vertegenwoordigd in Scheveningen. Voorzitter Tim Heddema van de PFA sprak in een korte nabeschouwing zijn waardering uit voor de minister. Volgens de trawlervoorman wordt de visserij Nederland niet gegund; niet alleen binnen Europa maar ook daarbuiten niet.

Heddema: ,,Het is hard nodig dat we allianties bouwen, om de oneigenlijke argumenten van de ngo’s te weerleggen. We hebben een fantastisch verhaal te vertellen, zeker waar het de voedselzekerheid betreft. Pak dat breed op!’’

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond waardeert het dat de minister zich zo trots uitspreekt over de Nederlandse visserij. Hij wil de handschoen oppakken, als keten ook. Er moet structureel overleg komen, en een akkoord richting gezamenlijke stip aan de horizon.

Standbeeld

Adema tot slot na twee uren vraag en antwoord: ,,Aan de slag met het visserijoffensief. Daarvoor zijn jullie allemaal nodig.’’

Net voor tijd moest een aantal Texelaars de zaal verlaten, om de laatste boot nog te kunnen halen. ,,Zet ‘m op Piet! Dan krijg je een standbeeld’’, klonk het als afscheid.

H Corrie Nagel is bang dat de garnalenvisserij niet kan profiteren van subsidies, en dat het te druk wordt in de visserij op de kust.
H Gespreksleider Herman Snijders geeft de microfoon niet af, ook niet aan Arie Koffeman.
H Kort overleg in de messroom van de SCH 63 met de visserijbestuurders, nadat Adema een uitgebreide rondleiding had gekregen op de boomkorkotter.
H Even rustig onder acht ogen in het visruim van de SCH 63, met Manou Beekman (directeur Visserij en Landelijk gebied bij LNV), minister Adema, fleetmanager Anton Dekker en Arie Mol van het VIN.