Afbeelding
RONALD RIBBE

Gelukstreffer met een tuimelaar

Algemeen

OOSTENDE – Een gelukstreffer van Ronald Ribbe, werkzaam op het Wandelaar-loodsstation uit de kust bij Oostende. De HD 36, die op verzoek van visserijfotograaf Ribbe de loodsboot van dichtbij passeerde op weg naar Oostende, werd vergezeld door een tuimelaar. De dolfijn bleek in zijn geheel in beeld op een van de vele foto’s die Ribbe nam. ,,Dit lukt me geen tweede keer meer!’’, aldus een heel tevreden Ribbe.

De HD 36 ‘Volharding’ van Zijlstra was op weg naar Oostende vanwege schade aan de netten. De kotter is omgeschakeld van de kreeftjesvisserij met de twinrig in de noord naar de visserij met één kabelnet op pijlinktvis in de zuidelijke Noordzee. Schipper Mick Zijlstra vertrok woensdag 9 november uit Den Helder voor de eerste reis op pijlinktvis dit seizoen.

Een etmaal later konden de netten gevierd worden voor een eerste trek noord van de Sandettiebank. De grillige bodemstructuur leverde direct een kapot net op. Als bij de volgende trek ook het tweede net kapot aan boord komt, heeft Zijlstra geen andere keus dan naar Oostende te stomen om de boel te repareren.

Inmiddels is ook de andere kotter van de rederij, de HD 35, overgestapt op de pijlinktvis, met Rowin Zijlstra als schipper. Vader Rick Zijlstra meldde begin deze week dat de resultaten wisselend zijn. Afgelopen maandag werd voor het eerst gelost, in Oostende, waarna de vangst op de vrachtwagen naar de afslag van IJmuiden ging.

De (pijl)inktvisvisserij is tot volle tevredenheid (wat ook geldt voor de prijzen), flyshooters noteren dit najaar weer topbesommingen. Nu de pijlinktvis noordelijker trekt, schakelen Nederlandse kotters zonder Kanaalvergunning ook over op de pijlinktvis met de borden. Niet alleen de HD 35 en HD 36. Hetzelfde geldt voor de MDV 2 en UK 225. De vier kreeftjesnetten zijn ingeruild voor één kabelnet. 

Ook de OD 6 schakelde afgelopen weekend over van de boomkor op de bordenvisserij.

!