Afbeelding
Flying Focus

Kingfish Zeeland groeit verder

Algemeen

KATS – Een prachtig overzicht van viskwekerij Kingfish Zeeland onder de Zeelandbrug, waar de laatste uitbreiding de voltooiing nadert. Zie de bouwactiviteiten rechts van de bestaande kweekgebouwen en kantoren. Boven is Zierikzee te zien.

Vorig jaar werd de productie in Zeeland verdubbeld van 600 naar 1.200 ton. Met de laatste uitbreiding, inclusief een nieuwe hatchery, werd opnieuw een verdubbeling beoogd, naar 2.400 ton, maar dat is volgens operationeel manager Janneke van der Linde inmiddels naar boven bijgesteld tot 2.800-3.000 ton.

,,Door innovatieve aanpassingen en finetuning in de productie’’, aldus Van der Linde. Ze verwacht dat de eerste vissen begin volgend jaar in de tanks van de nieuwe uitbreiding terecht kunnen.

Zeeland heeft voorlopig even voorrang, maar voor uitbreiding over de grens is Kingfish ook bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een kwekerij in de Amerikaanse staat Maine.

Het grote perceel met langgerekte stroken onder Kingfish Zeeland hoort niet bij het bedrijf. Hier worden door Delta Farm zagers gekweekt (en wereldwijd geëxporteerd) voor aas, visvoer en farmaceutische producten. De bassins hebben een lengte van 400 meter. Boven Kingfish Zeeland, direct aan de boorden van de Oosterschelde is het zeekraalteeltbedrijf van Hubrecht Janse gevestigd.

Jaap Broodman, senior beleidsadviseur van de provincie Zeeland op het gebied van visserij, aquacultuur en voedsel: ,,Hier was oorspronkelijk Zeeuwse Tong gevestigd. Dat is volgens planning in 2013 opgehouden te bestaan, het was immers een tijdelijk proefbedrijf. Doordat dit bedrijf zich daar vestigde was het wel mogelijk de infrastructuur op het terrein te regelen. Bijvoorbeeld de waterleiding onder de dijk door waardoor Oosterscheldewater op het terrein beschikbaar is. Het terrein is oorspronkelijk door de provincie Zeeland aangekocht om in eerste instantie Zeeuwse Tong zich daar te laten vestigen, en vervolgens geïnteresseerde ondernemers in de aquacultuur te faciliteren doordat zij zich daar snel konden vestigen en gebruik konden maken van de aanwezige infrastructuur. Het terrein is in totaal 33 hectare groot en uniek in Nederland, namelijk het enige aquacultuur-verzamelterrein in Nederland. Nu is het helemaal uitverkocht. Er is geen grond meer beschikbaar. Het is echter niet uitgesloten dat in de toekomst nieuwe ruimte voor geïnteresseerde aquacultuurondernemers geboden wordt.’’

(Foto: Flying Focus)