H Het leidinggevende zalmteam van Dayseaday. Van links naar rechts: Jelle de Boer, Henk van Veen, Iede Nentjes en Louw Post.
H Het leidinggevende zalmteam van Dayseaday. Van links naar rechts: Jelle de Boer, Henk van Veen, Iede Nentjes en Louw Post. GH

Eigen zalmproductiebedrijf Dayseaday

Algemeen

URK – Niet hoe duur je bent, maar hoeveel zalmfilet je kunt produceren. Dat is de actuele vraag in de zalmwereld. Aldus Henk van Veen van Dayseaday. ,,We zijn net los aan de Vliestroom, maar eigenlijk alweer te klein. We kunnen maanden vooruit.’’

Zalm is ‘hot’ op Urk. Steeds meer bedrijven doen er zalmproductie bij. Nu er steeds minder Noordzeevis wordt aangevoerd kun je zalm enerzijds zien als de redding voor de Urker visindustrie, is de overtuiging van Van Veen. Anderzijds heeft het ook weer een boost gegeven, want ondanks doorgaande automatisering zijn er meer handen nodig voor de verwerking. Alleen al de zalmomzet op Urk is de grens van één miljard euro voorbij. 

Voor Noorwegen met zijn hoge arbeidslonen zijn alle andere landen in verhouding lage-loonlanden. Ook Nederland. Daarom zien de Noren hun zalmverwerking graag verplaatst worden, en dan is Urk met zijn enorme visinfrastructuur zeer gunstig gesitueerd. Van Veen: ,,Eerder werd zalm wel als bedreiging gezien, maar het is juist een grote kans gebleken.’’

Zalmprijs

Vishandelsbedrijf Dayseaday – altijd al sterk in importvis - heeft in de eerste dertig jaar van haar bestaan vrijwel geen eigen productie gedaan. Je verdient het met de handel. Dat is nog steeds zo. Maar voor zalm is er nu wel een eigen productiebedrijf gestart. En wat voor eentje! Dayseaday Production. Per dag wordt er minimaal 50 ton zalm verwerkt.

De zalmprijs fluctueert nogal. De voorbij jaren lag de inkoopprijs voor hele (gestripte) zalm rond de 5-6 euro per kilo. Begin dit jaar ging die door het dak en werd bijna de 13 euro aangetikt. Nu is die recordprijs weer gehalveerd. Het is niet alleen een kwestie van vraag en aanbod, stelt Van Veen vast. Politiek speelt ook een rol, en daar is moeilijk vat op te krijgen.

Met de in verhouding nu lagere prijs koopt Dayseaday extra zalm in. Met een sterk bedrijf kan dat financieel goed. Een handvol Urker collegabedrijven met zalmlijnen maar met minder eigen handel produceert daarom ook voor Dayseaday.

Starfish

Dayseaday kocht drie jaar geleden het bedrijfspand van Starfish aan de Vliestroom. Starfish was ooit de samenvoeging van de letterlijk naast elkaar opererende visbedrijven Quatros en De Zeester. Starfish ging verder in het teruggehuurde pand van voorheen Quatros. En het oude pand van De Zeester werd samen gereed gemaakt voor zalmverwerking. Voorzichtig werd tweedehands apparatuur aangeschaft. Toen Albert Snoek van Starfish een jaar later aangaf toch niet met de zalm te willen doorgaan, besloten de gebroeders Jelle en Henk van Veen het grondig aan te pakken. 

De bescheiden zalmlijn verhuisde begin 2021 van de Vliestroom naar de hoofdvestiging van Dayseaday aan het Schulpengat. Daarna werd het pand volledig leeggetrokken, aan zowel de zijkant als de achterzijde uitgebreid en compleet nieuw ingericht. Intussen bleef Dayseaday investeren in modernisering van de zalmlijn, zoals de nieuwste fileermachine en trimrobot. Alles van Baader-agent IB Foodmachines op het Urker industrieterrein.

Zalmlijn

Door oplopende levertijden nam de vernieuwbouw aan de Vliestroom meer tijd in beslag. In juli werd het nieuwe Dayseaday Production in bedrijf genomen. Daar staan nu in lijn achtereenvolgens een lift voor pallets zalm, een ontschub/ontslijm-machine (van Jansen Techniek), een kopmachine, de fileermachine, de trimrobot, een 6-lijns pinbone-machine en inpaklijn. In de naastgelegen hal staan een portioneermachine van Marelec (via Jansen Techniek) plus een vacumeermachine van Multivac. Vacuüm getrokken zalmzijdes gaan vervolgens naar het Schulpengat, om daar in de snelvriezer diepgevroren te worden.

Zowel de inkoop als verkoop van zalm - door het tandem Louw Post en Iede Nentjes – vindt plaats vanaf het moederbedrijf. Er wordt zaken gedaan met een stuk of acht Noorse kwekers, waarvan de helft tot de vaste leveranciers behoort. Op het Vliestroom is de leiding in handen van Jelle de Boer (29), die voor een uitdagende baan als bedrijfsleider in de zalmwereld zijn parttimejob als sportleraar heeft opgegeven.

Bouwers en leveranciers

Bouwvast Bouw en Ontwikkeling (hoofdaannemer), Abu Infra, Alpha Productions, Bakker Bedrijfsartikelen, Boor Service Urk, Bos Machinebouw, Bouwcentrum Concordia, Schildersbedrijf K.J. Coenen, DBF Dakdekkersbedrijf, Dijksma Koudetechniek, DTM Techniek, Geka Constructiebedrijf, Hakvoort Loon en Grondwerken, Op ’t Hof Technische Groothandel, Jansen Techniek, KIM Nederland, Lets, Multivac, Novoferm Nederland, Ruys Vloeren, Totec Installatiebedrijf, Wanpla Kampen, Welmecon en W2N Engineers.

Afbeelding
Afbeelding
H Ontschub- en ontslijmmachine van Jansen Techniek.
H Draaien van de zalmfilets voor de trimmachine.