Afbeelding
Gea Neijsen

Wat is wijs?

Algemeen

HARLINGEN – Uitmuntend onderhouden en mooi versierd. Aldus het juryrapport over de garnalenkotter HA 4 ‘Tina’. En dus werd schipper-eigenaar Simon Koornstra zaterdagmiddag vooraf aan de Harlinger vlootschouw uitgeroepen als winnaar. Het podium werd volgemaakt door Jouke Visser (HA 2) en broer Mark Koornstra (HA 41). Simon Koornstra was tijdens de laatste vlootschouw in 2019 ook winnaar en mocht toen het zilveren scheepje houden. De nieuwe hoofdprijs is een fraaie glazen plaat met inscriptie. 

Harlingen vierde vorige week de 62ste editie van de visserijdagen. Havenmeester en comitélid Andries Koonstra spreekt over druk bezochte en gezellige feestdagen, met spectaculaire demonstraties op de haven en het water. De UK 176 en UK 382 hadden een assortiment Noordzeevis beschikbaar gesteld voor de vistafel in de afslag, de aanvoerders op Harlingen stelden garnalen beschikbaar.

De HA 4 ging ’s middags voorop tijdens de bescheiden vlootschouw (met veel publiek op de schepen), waarbij de Harlinger vloot versterking kreeg van onder andere de YE 42, WON 3, ST 4 en ZK 20. Elke positieve bijdrage helpt. De HA 24 had een band aan boord met live muziek.

In tegenstelling tot de kust zijn de garnalenvangsten op het Wad zuinig, en iedereen moet goed acht geven om binnen het maximaal toegestane ziftselpercentage van vijftien procent te blijven, aldus Simon Koornstra.

De Harlinger garnalenvisser is nieuwsgierig naar de bevindingen op het Damen Maaskant Fishery Festival, met name de emissieloze oplossingen. Voor de HA 4 heeft Koornstra berekeningen ontvangen dat hij de stikstofuitstoot met 66 procent zou moeten reduceren om op de gewenste nul uit te komen, een reductiepercentage dat volgens hem de gemiddelde opgave voor de Waddenvloot is om volgend jaar aan een Wnb-vergunning te komen. Wat is wijs?, is de vraag. Ook bij Koornstra, die her en der offertes heeft opgevraagd voor een hermotorisering en/of een katalysator.

Prijsuitreiking in de afslaghal. Van links naar rechts: burgemeester Ina Sjerps, juryvoorzitter Luuk Jansen, Simon Koornstra, Mark Koornstra, Jouke Visser en Andries Koornstra (namens de Stichting Visserijdagen Harlingen). (Foto's: Gea Neijsen)
Open huis bij de vestiging van Wärtsilä/QuantiParts aan de haven. (Foto: Wärtsilä)