Afbeelding
PR

Een lofzang op de aal

Algemeen

EDAM – Natuurbeheer en het eten van paling hoeven elkaar niet uit te sluiten. Het deze maand verschenen Het Grote Palingboek van Robert van der Broek en Marco Bakker getuigt daarvan.

Schrijver Robert van der Broek en fotograaf Marco Bakker vertellen in Het Grote Palingboek het verhaal van de Europese aal, over de opkomst, teruggang en voorzichtige comeback van deze mysterieuze vissoort en over de tradities rond de paling. Met prachtige foto’s van vissers, rokers, verwerkers en visdetaillisten schetst het boek een beeld van de ambachtelijke palingsector.

De auteurs bezochten vissers en rokers rondom de voormalige Zuiderzee, de Friese Meren, het rivierengebied en de Zeeuwse wateren. Ook legden ze hun oor te luisteren bij biologen en wetenschappers. 

Glasaaltrek

Een hoofdstuk van het boek is tevens gewijd aan het bijzondere verschijnsel van de glasaaltrek voor de kust van Bretagne. De auteurs gingen mee met glasaalvissers. Als bonus delen de sterrenchefs Michel van der Kroft , Martin Kruithof en Soenil Bahadoer hun lekkerste palinggerechten.

Het boek wil laten zien dat natuurbeheer en het eten van paling elkaar niet hoeven uit te sluiten. De palingsector zamelt zelf jaarlijks een miljoen euro in door afdrachten aan het fonds van DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland). Met die afdrachten worden allerlei projecten bekostigd, waaronder de uitzet van miljoenen glasaaltjes en honderdduizenden pootaaltjes in de Nederlandse binnenwateren. Ook het project ‘Paling over de dijk’ levert een bijdrage aan de verbeterde palingstand.

Het Grote Palingboek - hardcover en 240 pagina’s dik met ISBN-nummer9789460229992 - is verkrijgbaar bij de boekhandel, via de website van de uitgeverij (https://lmpublishers.nl/product/het-grote-palingboek/) en bij bol.com en kost 34,50 euro.