Afbeelding
Visserijnieuws

Sectororganisaties werken samen aan bewustwording

Algemeen

DEN HAAG – De campagne ‘Veilig Werken Op Zee’ vraagt hernieuwde aandacht voor veilig werken op zee.

Ieder jaar vinden er op zee zo’n honderd ernstige tot zeer ernstige incidenten plaats. Uit de Rapportage ‘Ongevallen scheepvaart’ van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) blijkt dat bij bijna de helft van die incidenten sprake is van een arbeidsongeval. Om dat aantal te verlagen moet er blijvende aandacht zijn voor veiligheidsbewustzijn. ,,Het bevorderen van meer bewustwording verbetert de veiligheid van het werken aan boord’’, aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de OVV. ,,Iedereen heeft hierin zijn of haar eigen rol; de rederijen, opdrachtgevers, overheid en de bemanning, van matroos tot kapitein.” De campagne ‘Veilig Werken Op Zee’ is symbolisch gelanceerd op de internationale Dag van de Zeevarende, zaterdag 25 juni.

De campagne is ontstaan naar aanleiding van het preventieprogramma van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en is ontwikkeld in opdracht van de redersvereniging KVNR, de Vereniging van Waterbouwers en de Stichting Sectorraad Visserij in samenwerking met maritieme vakbond Nautilus International. Medio februari 2022 startte de campagne met een drietal webinars voor leidinggevenden en walorganisaties, waarbij werd ingegaan op de specifieke risico’s en uitdagingen binnen de sectoren visserij, waterbouw en koopvaardij. Kennis uit deze sessies wordt nu ingezet om de campagne voor werknemers aan boord uit te breiden.

Toolkit

De campagne komt met een eenvoudig inzetbare toolkit, die trainingen en gesprekken over veiligheid binnen de eigen organisatie ondersteunt met onder meer realistische video’s, ervaringen van opvarenden, infographics en posters. Deze toolkit is gratis. Op www.veiligwerkenopzee.nl zijn campagnematerialen te vinden, die voortdurend worden geüpdatet en aangevuld. De materialen zijn speciaal ontwikkeld om aan boord en digitaal goed inzetbaar te zijn. Ze bieden de hele maritieme sector handvatten om veilig werken extra onder de aandacht te brengen.

‘Veilig Werken op Zee’ zal meerdere jaren lopen en meebewegen met de ontwikkelingen in de sector. Zo willen de initiatiefnemers het veiligheidsbewustzijn actueel houden en blijvend vergroten.

!