Afbeelding
Visserijnieuws

Haring, horsmakreel en sardine

Algemeen

KATWIJK/SCHEVENINGEN/IJMUIDEN – In Europese wateren is de haring momenteel de enige belangrijke doelsoort van de vriestrawlervloot. Een flink deel van de vloot vist momenteel in niet-Europese wateren.

De trawlervloot van rederij Parlevliet & van der Plas is al verspreid over de wereldbol en gaat nog meer spreiden. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ zit op de Noordzee noordoost van het Schotse Aberdeen in een goede visserij op haring. Een stuk noordelijker, in het internationale gebied tussen Noorwegen en IJsland (de Smuthavet), vissen de KW 172 ‘Dirk Dirk’ en de ROS 170 ‘Annie Hillina’ op roodbaars. De visserij is redelijk goed, meldt reder Diek Parlevliet.

Dat geldt ook voor de visserij in de zuidelijke Pacific, waar de GDY 151 ‘Annelies Ilena’ en de ‘Margiris’ KL 855 actief zijn met de visserij op de horsmakreelsoort die daar ver uit de kust van Chili. De ROS 785 ‘Helen Mary’ viste de afgelopen reis nog in Europese wateren, loste deze week de haring in IJmuiden maar zal voor de komende reis opstomen richting Marokko.

Afronden

De SCH 6 ‘Alida’ van W. van der Zwan & Zn. vist daar al enige tijd. Rederij-collega SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ zit op de Noordzee op haring, ook noordoost van Schotland, en is de reis aan het afronden. Volgende week wordt de trawler binnen verwacht om te lossen in het vrieshuis van de rederij in het Amsterdams havengebied.

Bij Cornelis Vrolijk/Jaczon is het bijna alles haring wat de klok slaat. Het Wironspan H 1100/H 2200 zit op grove haring zuidoost van de Shetlands, evenals de FC 716900 ‘Prins Bernhard’. De H 72 ‘Frank Bonefaas’ loste deze week in IJmuiden en zou vandaag (vrijdag) opnieuw naar de haringgronden vertrekken.

Twee dagen eerder, afgelopen woensdag, vertrok ook de SCH 24 ‘Afrika’ weer uit IJmuiden voor een nieuwe haringreis. De SCH 27 ‘Wiron I’ heeft haring en ook sprot gelost in IJmuiden en is inmiddels ook weer naar de visgronden. De CC 919999 ‘Scombrus’ heeft de haring gelost op Scheveningen en zou ook vandaag (vrijdag) weer uit gaan.

Als enige van de rederij vist de SCH 81 ‘Carolien’ niet in Europese wateren maar voor de kust van Marokko. Vorige week vrijdag kwam de trawler binnen in Las Palmas op de Gran Canaria om de sardine te lossen, afgelopen dinsdag werd de nieuwe visreis aangevangen.

Hekgalg

Het groot onderhoud van de SCH 123 ‘Zeeland’ nadert z’n voltooiing. De afgelopen maanden werd bij Reimerswaal in Vlissingen een stevige refit uitgevoerd inclusief een verbouwing van de hekgalg.

Een dezer dagen gaat het 33 jaar jonge schip naar IJmuiden, en de rederij verwacht dat het over twee weken weer helemaal visklaar zal zijn.

H De SCH 27 ‘Wiron I’ lost haring en sprot in IJmuiden. (Foto: Ruud Coster)