Afbeelding
C. Hameeteman

Schelpdieren op dieper water

Algemeen

DEN OEVER/HARLINGEN – De B 74 ‘Vanquish’ vist met een bijzonder vistuig op diep water, op zoek naar schelpdieren op de Noordzeebodem. ,,Zonder zuiginstallatie, alleen met een pers, op dieptes van 30-40 meter’’, zegt eigenaar Simon Lenger.

Waar collega-vaartuig met een zuiginstallatie schelpdieren naar boven halen, heeft de B 74 een grote slede achterop gezet waarmee schipper Andries van Eekelen en zijn Wieringer bemanning halen en vieren.

De 25 meter lange B 74 (ex-WR 74) is net als het zusterschip UK 210 sinds 2005 eigendom van Lenger Seafoods. Het vaartuig heeft in Zeeuwse/Friese dienst al diverse visserijen op schaal- en schelpdieren ondernomen, vaak ver weg.

De afgelopen jaren was de B 74 actief in de Ierse Zee met de visserij op Queen scallops. Toen die visserij daar werd verboden, werd uitgeweken voor de Franse kust. Dat was van korte duur, waarna de B 74 vrij lang werkloos voor de kant lag. Intussen werd door Lenger samen met zijn adviseurs Tjalling Loonstra en Adrie Bakker gebroed op nieuwe kansen. De grote viskorf met pers is afgekeken uit de Amerikaanse schelpdiervisserij en bij Luyt aangepast.

Schelpdiervisserij op grotere dieptes is nieuw voor Nederland, aldus Lenger. ,,Er moet visserij zijn. Noem maar op: nonnetjes, spisula of venusschelpen, maar we weten het niet precies. We zijn ook nog maar kort van start, tot nu toe is het veel zoeken geweest. Tot nu toe was het met name spisula voor Esbjerg.’’

(Foto: C. Hameeteman)