H Traditie: de minister van LNV opent Vlaggetjesdag Scheveningen. Na de openingshandel keuren Staghouwer en de Haagse burgemeester Jan van Zanen de haring. (Foto: Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen)
H Traditie: de minister van LNV opent Vlaggetjesdag Scheveningen. Na de openingshandel keuren Staghouwer en de Haagse burgemeester Jan van Zanen de haring. (Foto: Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen) Vlaggetjesdag Scheveningen

Een dubbel gevoel…

Algemeen

SCHEVENINGEN – Perfecte omstandigheden voor een feestje op de haven en haring van prima kwaliteit. De 75ste editie van Vlaggetjesdag Scheveningen afgelopen zaterdag verliep gesmeerd.

Voorzitter Gerbrand Voerman van Stichting Vlaggetjesdag heette zaterdagmorgen iedereen, genodigden en publiek, welkom op de jubileumeditie van het Scheveningse volksfeest. Zoals gebruikelijk de laatste jaren werd ook nu de ‘Gouden haring’ uitgereikt, en wel aan de Stichting Schevenings Steunfonds. In 1860 opgericht voor ondersteuning aan Scheveningse vissersweduwen, maar met sinds begin jaren negentig een ruimere doelstelling en ook steun voor Scheveningse evenementen en sportieve, culturele en maatschappelijk instellingen.

Het is traditie dat Vlaggetjesdag Scheveningen geopend wordt door de minister met visserij in de portefeuille. LNV-minister Henk Staghouwer had de uitnodiging direct aanvaard. Hij stond naar eigen zeggen wel met een dubbel gevoel op het hoofdpodium, om samen met burgemeester Jan van Zanen van Den Haag de openingshandeling te verrichten. De festiviteiten op Scheveningen, onder een stralende zon, ter ere van een oer-Hollandse product dat dit jaar echt van superkwaliteit is, contrasteren immers met de situatie waarin de Europese visserij in het algemeen en de Nederlandse in het bijzonder momenteel verkeert.

Naast de begrijpelijke mineurstemming signaleerde de bewindsman ook weerbaarheid onder de vissers. ,,Laten we dat ook vieren. Ik wil dat Nederland een levensvatbare visserijsector blijft houden, duurzaam en innovatief. Samen met de vissers wil ik me hard inzetten daarvoor.’’ 

Na het luiden van de scheepshoorn, het hijsen van de Scheveningse vlag en het serveren van de onvermijdelijke Bols Corenwijn konden minister en burgemeester aan het haringbanket. Voor Staghouwer de eerste, Van Zanen had de dag ervoor al de zogeheten ‘Burgemeestersharing’ in ontvangst mogen nemen.

SCH 236

De 75ste editie van Vlaggetjesdag verliep onder ideale weersomstandigheden en in een goede, feestelijke sfeer. Verdeeld over de twee havens was er veel te doen. In de visafslag trok de traditioneel grote en goed verzorgde vistafel als gewoonlijk veel aandacht. Ook de gerestaureerde haringlogger SCH 236 ‘Noordster’ verdient speciale vermelding. Duizenden bezoekers kwamen aan boord om het schip zelf, het interieur en de deels interactieve expositie te bewonderen.

Grote slag

De haringhandel heeft door het vroeg vet worden van de haring al een grote slag kunnen slaan bij het opbouwen van de voorraad maatjes. Gerbrand Voerman meldt dat de handel in de kleinere maten voor met name de visdetailhandel al goed voorzien is. Aan grovere haring kan de handel nog wel wat gebruiken. Maar juist nu is de aanvoer even stilgevallen. ,,Hopelijk kunnen we na deze dip weer even door’’, aldus Voerman begin deze week. ,,Er wordt nog steeds gezocht.’’

H Ook dit jaar was er geen Vlootschouw met visserijschepen, maar op de SCH 10 van de Gebroeders Rog zat het schip vol. (Foto: W.M. den Heijer)
H Haring komt met historie, zeker op Vlaggetjesdag. De gerestaureerde haringlogger SCH 236 ‘Noordster’ lag te blinken aan de kaai en was voor het publiek toegankelijk, evenals de zeillogger VL 92 ‘Balder’. (Foto: W. M. den Heijer)
H Altijd imposant, de grote en goed verzorgde vistafel in de afslaghal van Scheveningen.