Afbeelding
VCU

Urker testdagen in Deense flumetank

Algemeen

HIRTSHALS – RapiD Engineering ontwikkelt in opdracht van VCU Maritime een netsimulatieprogramma in 3D. Om dat netsimulatieprogramma te toetsen reisde een Urker delegatie eind mei met Albert Hartman van de VCU naar de kop van Denemarken. Met in de tas een aantal op schaal nagemaakte netten om deze te testen in de flumetank van Hirtshals. Getest werden: twee sets twinrignetten, flyshoot, boomkor, kreeftennetten en een cascadeur-trawlnet. ,,Alle waarden hebben we gedocumenteerd en deze gaan we vergelijken met het simulatieprogramma. De volgende fase wordt het implementeren aan boord. Het doel is om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen, zodat er minder kosten nodig zijn om veranderingen uit te proberen en zo het optimale vistuig te kunnen gebruiken’’, vertelt Hartman.

De ontwikkeling van het netsimulatieprogramma wordt ondersteund door het ministerie van LNV middels een zogeheten IPC-subsidie. IPC staat voor Innovatie Prestatie Contract.

Vertegenwoordigers van de UK 135, UK 161, MDV 1, UK 112, UK 124, ‘Madeleine’, Brands Fundraising en de PO-Urk zijn al jaren betrokken bij dit project en waren daarom met de VCU en Rapid Engineering mee naar Hirtshals.