Afbeelding
GOFFE STRUIKSMA

Recordbedrag voor eerste vaatje

Algemeen

SCHEVENINGEN - Driemaal is scheepsrecht voor Stichting Ambulance Wens. Na twee keer corona-uitstel van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, mocht dit goede doel afgelopen dinsdagmiddag in de Scheveningse visafslag een cheque van 113.500 euro in ontvangst nemen. Een dik recordbedrag. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten bracht het laatste bod uit.

Sinds de tweede helft van de maand mei is het topdrukte in Scandinavië. Zowel in Denemarken als in Noorwegen zijn de Nederlandse haringinkopers neergestreken voor de jaarlijkse inkoop en verwerking van de volvette maatjesharing om te verwerken tot Hollandse Nieuwe.
Terwijl de afgelopen jaren de eerste geschikte haring met het vereiste minimale vetpercentage van 16% rond 1 juni door de Scandinavische vissers aan land werd gebracht, bleek dit visje zich dit jaar verbazend vroeg al volgevreten te hebben en kon de productie ruim een week eerder starten. Deze verrassing van Moeder Natuur vereiste snelle actie van de inkopers en verwerkers. Sindsdien werken de visfabrieken in Noorwegen, Denemarken en Schotland op volle toeren voor de Nederlandse haringhandel.

Op uitnodiging van het Nederlands Visbureau reisde een groep journalisten, cameramensen en influencers vorige week naar een van de verwerkingsplaatsen: het kleine pittoreske kustplaatsje Noorse Kalvåg. Dit betreft sinds tien jaren de bakermat van Cornelis Vrolijk Seafood uit IJmuiden.

Tijdens het bezoek losten enkele purseseiners respectievelijk 85 en 100 ton haring. Schrijvende pers noteerde alle ins en outs betreffende het sorteren, kaken en pekelen tot het verpakken. Fotocamera’s legden dit vast op beeld, terwijl de camera’s op mobiele telefoons continue klikten. Gefilmd werd er ook, zowel voor de algemene verslaglegging als door producenten van een kinderprogramma, waarmee de haringhappers van de toekomst zullen worden geïnformeerd.
De sfeer in de Noorse verwerkingsfabriek was zichtbaar positief. Een hecht team van medewerkers van zestien nationaliteiten onder Nederlandse leiding was in zijn nopjes terwijl de haring over de productielijn gleed.

En vet was ie, die Hollandse Nieuwe! Inmiddels met een vetpercentage van 22 procent. Dit bleek tijdens de haringproeverij die volgde op de keuring van de meegereisde voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten, Adriaan van Moort.

Het is niet enkel en alleen euforie in Scandinavië. Ook hier spelen de enorm hoge brandstofprijzen een rol. Een aantal Scandinavische vissersschepen heeft een enorme capaciteit. Zij varen het liefst zo efficiënt mogelijk met hun lading naar de wal. Door in een keer hun volledige vracht naar de nabijgelegen vismeelfabrieken te varen, is dit voor hen aantrekkelijker dan met een kleinere hoeveelheid consumptieharing de Nederlandse maatjesverwerking te voorzien. Voor maatjes moeten de schepen vaker van de visgronden terug.

Skagen

De trip naar Kalvåg onder leiding van Agnes Leewis van het Visbureau liep vrijwel parallel met het bezoek dat haar collega Remke Nehrstede met Duitse media bracht aan het Deense Skagen. Allebei als opmaat naar veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe afgelopen dinsdag.

H Guido van der Maaden, inkoper/productieleider van Cornelis Vrolijk Seafood voor de fabriek in Kalvåg. (Foto: Goffe Struiksma - Nederlands Visbureau)
H De verwerking van Hollandse Nieuwe draait op volle toeren in Scandinavische fabrieken. (Foto: René Oudshoorn - Nederlands Visbureau)
!