Afbeelding
GH

Uitdagingen eeuw later dezelfde

Algemeen

URK – Oud-voorzitter Jannes Romkes (UK 2/UK 22) heeft vrijdagavond het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘De eeuw van Visserijcoöperatie Urk’ in ontvangst mogen nemen uit handen van directeur Lourens de Boer.

Jannes Romkes is de oudste oud-voorzitter van de VCU. Hij is een kleinzoon van Johannes Romkes (UK 34), een van de eerste en bekendste voorzitters (1925-1935). Net als trouwens zijn neef Lubbert Romkes, de huidige voorzitter. En ook wijlen Jelle Meindert Romkes (UK 68) die de voorzittershamer hanteerde. Bij de overhandiging van het fraaie boekwerk memoreerde Lourens de Boer dat Jannes Romkes als pionier veertig jaar geleden de overstap maakte van boomkor naar kleinschaligere flyshootvisserij. Zoon Pauw (UK 22) is nu bestuurslid.

Eerste exemplaren van het boek waren er ook voor oud-voorzitter/directeur Jan Fokke de Boer (vader van directeur Lourens de Boer), gepensioneerd medewerker Albert Hakvoort en voor amateurhistoricus Jurie van den Berg. Complimenten ook voor Lub Post van GBU, die de leiding had bij het samenstellen van het jubileumboekwerk. Alle notulen vanaf de oprichtingsvergadering op 22 mei 1922 zijn bewaard gebleven en doorgelezen.

De VCU werd in 1922 opgericht, uit onvrede over de prijs en kwaliteit van de gasolie en noodzaak om de exploitatiekosten te drukken. Afgelopen weekend werd het eeuwfeest gevierd. Honderd jaar na de oprichting is de VCU uitgegroeid tot een veelzijdig, internationaal opererend bedrijf met een jaaromzet van 50-60 miljoen euro en bijna honderd gemotiveerde arbeidskrachten. Nog altijd een coöperatie, met een tweehoofdig management (Lourens de Boer en Jan Loosman) en een volledig vissermansbestuur, bestaande uit Lubbert Romkes, Pauw Romkes, Jurie van den Berg (NG 1), Jelle Romkes (UK 1), Wouter de Boer (UK 112/124/224), Piet Romkes (UK 194) en Klaas van den Berg (GY 127).

Zoals alle bestuursvergaderingen met Bijbellezen en gebed worden geopend, opende voorzitter Lubbert Romkes ook de jubileumbijeenkomst vrijdagavond met schriftlezing: Jozua aan de grens van het beloofde land. En aan het eind memoreerde Romkes aan de wonderbaarlijke visvangst, toen de vissers onder de discipelen de opdracht van Jezus kregen het net aan de andere zijde uit te werpen. ,,De VCU is in moeilijke tijden begonnen. Honderd jaar later is het niet anders, de uitdagingen blijven.’’

Commissaris van de koning Leen Verbeek in Flevoland feliciteerde de jubilerende VCU, mede namens koning Willem Alexander en koningin Maxima. Verbeek prees het doorzettingsvermogen zonder overmoedig te zijn. En het samen zaken doen, de letterlijke kernactiviteit van een coöperatie. Wat op de keeper beschouwd niet eenvoudig is voor individualistisch ingestelde ondernemers met hun eigen mores. Een prestatie, aldus Verbeek, die de VCU uitdaagt het kunstje van de voorvaders te herhalen en nieuwe wegen in te slaan als dat nodig is. De les is volgens Verbeek het net aan de andere zijde uit te werpen als dat nodig is om te kunnen blijven vissen.