Afbeelding
SGP

Zeeuws visserijontbijt SGP

Algemeen

NIEUWDORP – De SGP organiseert op zaterdagmorgen 21 mei een Zeeuws visserijontbijt om sectorgenoten een hart onder de riem te steken.

Stikstof, de komst van windmolenparken en veranderende regelgeving maken de toekomst voor vissers erg onzeker. De SGP wil vissers en kwekers graag de gelegenheid geven om met bestuurders van verschillende overheidslagen (Europees, landelijk en provinciaal) in gesprek te gaan over de kansen en uitdagingen van de sector (mosselen, oesters, kreeften, garnalen, platvis enzovoort). Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, Tweede Kamerlid Roelof Bisschop en de Zeeuwse Statenleden Joan van Burg en Hans Rottier hopen als gespreksleiders aanwezig te zijn.

Tegelijkertijd zal ook een ontbijt met binnenvaartschippers plaatsvinden. De inhoudelijke gesprekken vinden aan aparte binnenvaart- en visserijtafels plaats.

Het ontbijt vindt plaats in restaurant Landlust. Aanvang 08.30 uur. Tijdig aanmelden via de website: https://zeeland.sgp.nl/visserijontbijt.

Ernstig

De SGP wil dat de overheid duidelijk meer aandacht schenkt aan de visserij en roept LNV-minister Henk Staghouwer op om te helpen zodat er gevist kan blijven worden. Europa geeft daar groen licht voor. De situatie is ernstig, Nederland dreigt via sanering een groot deel van de vloot te verliezen.

Afgelopen maand wees Europarlementariër Bert Jan Ruissen er nogmaals op dat andere landen zoals Frankrijk staatssteun geven om de dieselprijs laag te houden. Dat de Belgische overheid met ruime subsidie helpt om te investeren in zuinigere motoren. Dat het VK windmolens zet in voor vissers gesloten gebieden. 

Nederland doet dat allemaal niet, aldus Ruissen. In het Nederlands deel van de Noordzee komen gesloten (natuur)gebieden plus windparken op visgronden.

Sleutelpositie puls

Over (herintroductie) van de pulsvisserij zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop (samen met Caroline van der Plas van BBB) dat de ChristenUnie – de partij van minister Staghouwer - een sleutelpositie heeft, maar in de Tweede Kamer niet meewerkt.