Afbeelding
HD-36

Verloren kreeftjesnet boven water

Algemeen

DEN HELDER/URK – De HD 36 kwam maandag met een 2,5 jaar geleden verloren kreeftjesnet van goede Urker collega Nentjes binnen.

Vorige week merkte schipper Mick Zijlstra van de HD 36 dat een van de netten zwaar begon te trekken. ,,Bij het halen bleek er een ‘heel spulletje’ inclusief dikke rolders en middengewicht aan te hangen’’, aldus Zijlstra. Binnenhalen nam zeker vier uur tijd in beslag, toen daarna met een staalborstel de klomp werd schoongemaakt kwam het scheepsnummer Z 282 van Nentjes tevoorschijn. ,,Vaak raken we wat kwijt, maar nu vinden we wat van Johannes weer terug’’, berichtte Zijlstra op Facebook.

De Z 282 ‘Jochem’ – met toenmalig schipper Brian Witdoeckt (nu Z 19) - verloor 2,5 jaar geleden twee van de vier kreeftennetten plus een van de borden door pech met de lier toen een vislijn brak tijdens de visserij bij het wrak van Bertus bewesten de Witte Bank. ,,De zwartste dag uit mijn loopbaan, eind goed al goed. Top jongens’’, reageert Witdoeckt. 

Johannes Nentjes is erg blij met de melding van Zijlstra. ,,Die mannen zijn er een nacht mee in de weer geweest, dus een bedankje is zeker op zijn plaats. Wij zijn er destijds niet meer aan toegekomen om te gaan dreggen. We zien wel of er nog wat te maken valt van het net’’, aldus Nentjes. De Z 282 is inmiddels verkocht naar Suriname.

Na een succesvolle mattenvisserij in het Bristolkanaal op tong stoomde de Z 182 ‘Hennie’ van Nentjes afgelopen weekend naar IJmuiden om over te schakelen op langoustines. ,,Kijken of we daarmee ook de brandstof kunnen terugverdienen.’’

HD 36 had vorige maand de kreeftjesnetten in Thyborøn ingewisseld voor scholnetten, maar schakelt nu van de twinrigvisserij ook weer over op de kreeftjes met de quadrig.