Afbeelding
Jaap van der Vis

Muziek in matjes?

Algemeen

OUDESCHILD – De TX 36 heeft vorige maand twee experimentele reizen gemaakt met aangepaste pulstuigen (zonder stroom), vierkante netten en ‘allemachtig’ lichte matjes met wijde schalmen, aldus reder Jaap van der Vis.

Tijdens de eerste visreis in week 15/16 werd op diverse bestekken in zeven dagen tijd maar liefst 200 mijl afgelegd. Begonnen op de Klaverbank, daarna onder de Silverpit door, bewesten de Engelse banken en daarna nog 80 mijl zuidover naar de Falls. Veel verstelwerk voor de bemanning aan het tuig en de vleugel, maar Van der Vis was niet ontevreden. Althans, niet over het brandstofverbruik van 20 ton gasolie, terwijl de TX 36 normaal gesproken in een week van zeven dagen 32-33 ton gasolie oplegt. De besomming van 34.000 euro was wel ‘te schraal’, aldus Van der Vis.

In week 16/17 werden weer de oudere sumwings ingestoken; van een volle weekreis werd 55.000 euro besomd. Van der Vis paste intussen de tuigen en netten met dubbele zakken verder aan. Vorige week woensdag ging de TX 36 weer naar zee met de lichtere pulswings. ,,Nu met vier verschillende opties, onder andere verschillen in dwarsketting en valse pezen. De visserij is echter zuinig, er moet geld bij’’, aldus Van der Vis. 

De TX 36 heeft nu weer wekkerketting ingestoken. Van der Vis zegt met al zijn ervaring zeker muziek te zien in de lichte mattentuigen. ,,Maar zonder subsidie gaan we het eenvoudig niet redden. Reken maar dat de nood hoog is op de vloot! Zelf hebben we nu via de RVO voor twee weken financiële ondersteuning gekregen voor dit project.’’

!