Afbeelding
EDU VAN GELDER

Lang verwacht, sfeer fantastisch

Algemeen

BARCELONA - Lang verwacht, eindelijk gekomen. Afgelopen dinsdag werd in Barcelona het startschot gegeven voor de eerste Seafood Expo Global/Seafood Processing Global in drie jaar. Er waren geen spectaculaire openingshandelingen voor de 28ste editie van wat wel de grootste visbeurs ter wereld wordt genoemd. Wel waren er dinsdagochtend enorm lange wachtrijen voor de twee ingangen, en werden enkele hoge gasten verwelkomd, zoals de ambassadeur van Brazilië, de Portugese visserijminister Maria do Céu Antunes en wethouders van het stadsbestuur van Barcelona.

Enkele kengetallen: 1.550 deelnemende bedrijven, uit 76 verschillende landen, 59 nationale en regionale paviljoens, om precies te zijn 39.847 vierkante meter beursvloer, 20 conferenties en een te verwachten 100 miljoen euro aan economische impact voor de stad Barcelona, waar de beurs na 27 jaar Brussel is neergestreken.

Gezondheid, duurzaamheid en gemak zijn al jaren de trends op deze driedaagse beurs, die ook weerspiegeld worden in de meer dan 80 producten die werden ingestuurd voor de Seafood Excellence Global Awards, de prijzen voor de beste nieuwe producten.

Agnes Leewis (Nederlandse Visbureau) afgelopen dinsdag over de eerste ervaringen in Barcelona: ,,Mooie nieuwe locatie, waar de bedrijven zich met goede faciliteiten kunnen presenteren. Na enkele jaren van uitstel lijken de visinkopers deze plek graag te bezoeken. De sfeer is fantastisch. Men vindt het geweldig elkaar weer te kunnen ontmoeten.’’