Kees van Wijk in zijn element
Kees van Wijk in zijn element

Een halve eeuw bij ‘de Klute’ in dienst

Algemeen

GOEDEREEDE – Allrounder Kees van Wijk nam daags voor Kerst afscheid van Constructiebedrijf Van Wijk in Goedereede. Een halve eeuw geleden trad ‘Kees Truus’ bij zijn oom Jan in vaste dienst. Van Wijk kijkt ‘met veel plezier’ terug op z’n loopbaan en hoopt van een welverdiend pensioen te kunnen gaan genieten.


Als knaap kwam de inmiddels 65-jarige Kees van Wijk in de kleine dorpssmidse op de Markt reeds over de vloer om op zaterdag te helpen met opruimen in het familiebedrijf van ‘de Klute’, de bijnaam die een geuzennaam is voor generaties Van Wijk. Na het afronden van de technische school werd hij door zijn oom op de loonlijst gezet. 


Vanuit de smederij werd op een gegeven moment de oversteek naar de vrijgekomen oude school gemaakt. Toen het Goereese constructiebedrijf uit het jasje groeide werd een nieuw bedrijfspand aan de provinciale weg in gebruik genomen. Daar heeft hij vanaf 1998 de meeste tijd op de werkvloer doorgebracht. Omdat er meer personeel met de naam Kees in het familiebedrijf rondliep, kreeg Van Wijk ter onderscheid de naam van zijn vrouw erbij: Kees Truus.


Van Wijk had en heeft een passie voor de visserij. Het vervaardigen van visgerei zoals buizen en sloffen was een van z’n specialiteiten. Ook stond hij aan de wieg van de gepatenteerde rolslof van Van Wijk, die vandaag de dag weer volop in productie is.


Terugkijkend zegt Van Wijk dat er in achterliggende jaren veel werk is verzet door alle medewerkers. Als hij niet op de werkvloer actief was, dan was hij wel op de Deltahaven te vinden. En als hij daar niet aanwezig was, dan was hij mogelijk als chauffeur/pompbediener met de vrijwillige brandweer uitgerukt.


Een afscheidsfeestje zit er momenteel helaas niet in. De Van Wijken willen dat in een later stadium houden. Kees kijkt vooruit. Samen met z’n vrouw Truus hoopt hij er in de natuur op uit te trekken: ,,Ik heb een motor, een Kawasaki, en we hebben fietsen, brommers en een campertje gekocht.’’ 


Hoppenbrouwers Techniek


Van Wijk Installaties en Constructies is vorig jaar verkocht en heet sinds december Hoppenbrouwers Techniek Goedereede. Sinds 1900 heeft Van Wijk een stevige positie in de technische branche opgebouwd als installateur in Zuid-Holland. Martin van Wijk, vestigingsleider Hoppenbrouwers Techniek Goedereede en Oostvoorne: ,,Strategisch gezien vind ik het een goede beslissing om aan te sluiten bij Hoppenbrouwers Techniek. Nu kunnen we onze relaties sneller bedienen door integraal samen te werken met andere Hoppenbrouwers vestigingen. We kunnen nu naast werktuigbouwkunde ook elektrotechniek aanbieden.’’