Visserijverleden belicht

Algemeen

VLAARDINGEN – In samenwerking met Museum Vlaardingen duikt Holland. Historisch Tijdschrift in de fascinerende geschiedenis van de Hollandse visserij. 


Vrijdagmiddag 1 oktober van 15.:30 tot 17:00 uur wordt in Vlaardingen het online symposium ‘Holland Live – Visserij in Holland’ georganiseerd. Tegelijk verschijnt er een themanummer Visserij van het historisch tijdschrift.


Het maritieme verleden kan in Nederland altijd rekenen op een grote belangstelling, maar het onderzoek naar de visserij lijkt de laatste jaren aan populariteit te hebben ingeboet. Tijdens het symposium wil Holland. Historisch Tijdschrift laten zien dat het visserijverleden nog altijd een schat aan verhalen biedt en op nieuwe manieren kan worden belicht en onderzocht. Hiervoor slaat de redactie de handen ineen met Museum Vlaardingen, dat nog altijd de collectie van het Nationaal Visserijmuseum beheert. Het symposium is online te volgen via de Facebookpagina van Holland: www.facebook.com/tijdschriftholland. 


Op het symposium spreken onder meer Henk den Heijer (emeritus hoogleraar Maritieme Geschiedenis), over negentiende-eeuwse scheepsrampen en de gevolgen daarvan voor de lokale gemeenschap, Sjors Stuurman (student Maritieme Geschiedenis), over de positie van vissersvrouwen op Scheveningen in de negentiende en twintigste eeuw, Arjan Nobel (universitair docent Nederlandse Geschiedenis UvA) over het vastleggen van het visserijverleden aan de hand van familiegeschiedenis en Frank de Hoog (conservator Museum Vlaardingen) over het herwaarderingstraject van Museum Vlaardingen, het voormalig Nationaal Visserijmuseum.


Holland Historisch Tijdschrift is hét historisch tijdschrift over het rijke verleden van Noord- en Zuid-Holland en verschijnt vier maal per jaar. Het tijdschrift bevat wetenschappelijke en journalistieke artikelen en richt zich op een breed historisch geïnteresseerd publiek. 


In het nieuwe themanummer Visserij richt de redactie vooral de blik landinwaarts, naar de sociaal-culturele context van het vissersbestaan. Walvisvaartglazen, 18de-eeuwse redersvrouwen en gerookte paling staan centraal in de hoofdartikelen. Afgelopen zomer was het themanummer gewijd aan 600 jaar Sint-Elisabethsvloed en de grote gevolgen van die watersnood voor Nederland.


Themanummers kunnen via de webwinkel op de website www.tijdschriftholland.nl worden besteld.