Drempelverlagend gebruik van Marad

Algemeen

URK - MaraSoft, leverancier van het fleetmanagementsysteem Marad, heeft haar aanbod van applicaties uitgebreid met een mobiele app voor gebruik op een telefoon en/of tablet.  


Naast de bestaande softwareversie en webapplicatie maakt de mobiele Marad-app gebruik van een en dezelfde database waardoor alle drie applicaties tegelijk gebruikt kunnen worden. Directeur Pieter van Urk van MaraSoft: ,, De nieuwe app werkt drempelverlagend. Want wij merken dat men in de (kotter)visserij door gebrek aan tijd en mogelijkheden heel beperkt is in het managen van alle administratieve processen die aan boord moeten geschieden.’’ 


Gebruik


De nieuwe Marad-app bezit van bijna alle Marad-modules, zoals Onderhoud, Certificatenbeheer en Bemanning de basisfuncties die de gewone applicatie ook heeft. Als men bijvoorbeeld in alle rust aan de wal de data heeft ingevuld, kan men die aan boord heel eenvoudig met de app beheren. Basisfuncties zoals het invullen van actuele draaiuren, aftekenen van onderhoudstaken, aanmaken van reparaties, inzicht in de status van certificaten en het registreren van de werk- en rusturen van de bemanning kan allemaal eenvoudig via de app.


Ontwikkelingen


Gevraagd wat de ontwikkelingen in Marad zijn, antwoordt Van Urk kort en krachtig: ,,Web-based applicaties. Meer en meer wordt traditionele software vervangen door online applicaties. Met het verbeteren van de internetsnelheid en betrouwbaarheid op de vloot biedt dit voor de visserij ook mogelijkheden. Verder zien wij een trend dat meer en meer processen vanaf de wal gecoördineerd gaan worden en men aan boord alleen de input van die data geeft. Marad speelt hier al lang op in. Wat betreft bemanning gaat de internationalisering door, er lijkt geen weg terug. Juist hiervoor heeft MaraSoft sinds kort een extra programmeur in dienst die de online bemanningmodule op alle relevante wetgeving gaat herzien.’’ 


Van Urk nodigt vissers tijdens kantooruren van harte uit om de mogelijkheden van Marad zelf te bekijken. MaraSoft is gevestigd aan de haven van Urk in het verlengde van de IJsselmeervisafslag.


De maritieme sector is de basis van MaraSoft, Van Urk is zelf afkomstig uit de visserij en daarna docent op de Urker visserijschool geweest. Maar het digitale managementsysteem is ook in gebruik aan de wal, bijvoorbeeld in de visindustrie voor onderhoudsbeheer van procesmachinerie.


MaraSoft


Onder de naam Marad, wat staat voor maritieme administratie, brengt MaraSoft een digitaal fleetmanagementsysteem op de markt.  Marad wordt wereldwijd in ruim vijftig landen gebruikt op duizenden schepen. Vanuit het hoofdkantoor op Urk wordt de aansturing van het ontwikkelproces, eerstelijns support en management gedaan. Vanuit het ontwikkelkantoor in Roemenië, waar elf mensen voor MaraSoft werken, wordt de ontwikkeling van de drie Marad-applicaties verzorgd.