Het hoofdkantoor van Parlevliet & Van der Plas in Valkenburg, gemeente Katwijk.
Het hoofdkantoor van Parlevliet & Van der Plas in Valkenburg, gemeente Katwijk.

Trots op ranking duurzame wereldlijst

Algemeen

KATWIJK – Parlevliet & Van der Plas is op een verdienstelijke negende plaats geëindigd tijdens de eerste Seafood Stewardship Index van de World Benchmarking Alliance.

Wat doen grote visbedrijven om de duurzaamheid in de keten te verbeteren? Nemen de bedrijven hun verantwoordelijkheid? Met de Seafood Stewardship Index (SSI), een initiatief van de World Benchmarking Alliance, worden de dertig grootste vis(serij)ondernemingen in de wereld langs de meetlat gelegd van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarbij zijn er vijf aandachtsgebieden: bestuur en beheer van ‘stewardship practices’, zorg voor de keten, ecosystemen, mensenrechten, arbeidsomstandigheden en lokale gemeenschappen.

Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk behoort tot deze top 30 van grootste visserijondernemingen in de wereld en kwam uit op de negende plaats. Volgens de jury heeft P&P een ‘solid performance overall’, met de beste scores op het gebied van ecosystemen, vanwege de transparante manier waarop de visserijoperaties beheerd worden en aandacht wordt besteed aan de impact ervan, en voor de ‘robust human rights policies’. Arbeidsomstandigheden echter worden niet transparant gemonitord, en vergeleken met collega-bedrijven scoort P&P ook minder op het gebied van ketenbeheer en transparantie op het vlak van footprint en duurzaamheidstargets, aldus de jury.

Hoewel de jury het heeft over visserijbedrijven staat er in de Top 10 behalve P&P nog slechts één ander bedrijf met eigen visserijactiviteiten: Nueva Pescanova uit Spanje. De top bestaat verder uit bedrijven zonder eigen visserijactiviteiten, zoals Thai Union Group (tonijnverwerking), Mowi (het voormalige Marine Harvest, zalmkweker), Charoen Pokhpand (kweek, retail), Nutreco/Skretting (visvoer), BioMar (visvoer), Cargill (visvoer) en Mitsubishi (kweek, handel).

P&P heeft als visserijbedrijf in de ranglijst alleen Nueva Pescanova voor zich, en laat achter zich het Noorse Austevoll, het Japanse Nissui, Royal Greenland, het Italiaanse Tri Marine, het Koreaanse Dongwon, het Japanse Maruha Nichiro (wat het grootste visbedrijf ter wereld wordt genoemd in omzet, en dat ook belangen heeft op Urk) en Kyokuyo, de Amerikaanse Pacific Seafood Group, Red Chamber Group en Trident Seafoods, het Canadese Cooke en de Chinese Shanghai Fisheries General Corporation.

Verbeteringen

Al met al is directeur (CEO) Diek Parlevliet tevreden: ,,We zijn trots op de duurzaamheidscertificeringen van onze visserijen. Tevens vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers op een prettige en veilige wijze hun werkzaamheden uit kunnen voeren, en dat wij oog hebben voor de lokale gemeenschappen waarin onze medewerkers wonen en waar wij als P&P Group actief zijn.’’

De negende plaats toont volgens Parlevliet aan dat er op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen stappen in de juiste richting zijn gezet, en dat de investeringen op dat gebied hun vruchten beginnen af te werpen. ,,Onze deelname heeft ons ook doen inzien dat er op diverse terreinen ruimte is om verbeteringen aan te brengen in ons beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij nemen ons deze adviezen ter harte en de eerste initiatieven zijn in uitvoering.’’

Naar verwachting zal de SSI over de periode 2019-2020 een nieuwe ranking maken.