Het verwerkingsbedrijf van DZM in het poldertje u2018Nieuwlandu2019 aan de voet van de Vluchthaven in Bruinisse.
Het verwerkingsbedrijf van DZM in het poldertje u2018Nieuwlandu2019 aan de voet van de Vluchthaven in Bruinisse.

BRU 14 in zee met De Zeeuwse Mossel

Algemeen

BRUINISSE - Met ingang van het nieuwe mosselseizoen gaan de Bruse mosselkweekbedrijven BRU 14 (familie Otte) en De Zeeuwse Mossel (DZM) aan het Nieuwlandje een strategische samenwerking aan binnen een op te richten handelsmaatschappij.

De gesprekken over samenwerking waren al gelegd voor de recente publicaties over de drastische ontwikkelingen binnen de Bruse visserijfamilies; keer op keer worden particuliere kweekbedrijven door handelsbedrijven in Yerseke overgenomen. Door tussenkomst van WEA-accountant Theun van der Have is een overeenkomst gesloten met de mosselkwekers Cees en Cees Otte en de schelpdiervisser, mosselhangcultuurkweker, verwerker en handelaar De Zeeuwse Mossel, waarbij het verwerkings- en handelsbedrijf haar pallet van producten verder uitbreidt.

De directie van De Zeeuwse Mossel is blij met de nieuwe inkoop- en afzetmogelijkheid van kwaliteitsmosselen uit Nederlandse kustwateren. ,,Voor de verwerking en afzet van mosselen uit de Oosterschelde en Waddenzee van de BRU 14 ‘Luctor Et Emergo’ zal het netwerk van DZM worden benut’’, zegt financieel directeur Ramon van de Gruiter.

Foto: Jan de Koning - Mosselkweekbedrijf BRU 14 gaat in samenwerking met De Zeeuwse Mossel in Bruinisse een samenwerkingsverband aan om ‘de markt op te zoeken’.

Cees Otte, tevens voorzitter van de plaatselijke visserijvereniging, legt uit dat de veranderde omstandigheden in de mosselmarkt hen tot deze optie hebben gebracht: ,,Voor ons is deze beslissing een nieuwe stap naar de toekomst. We hebben al geïnvesteerd in goede kweekpercelen, in mzi’s en gaan dat nu ook doen in afzetmogelijkheden. Eind vorige eeuw werd al gezegd: op den duur kan je de mossels zelf weer uit gaan leuren. Nu is het zover dat we samen de markt gaan opzoeken. Beide bedrijven blijven in de keten zelfstandig opereren. Deze krachtenbundeling heeft als doel om samen sterker te worden. Tegelijk proberen we de visserijactiviteiten in Bruinisse in stand te houden en verder uit te bouwen. We willen graag dat Bru een mosseldorp blijft!’’

Achtergrond

De BRU 14 is een traditioneel kweekbedrijf, met sinds 1996 de neven Cees en Cees Otte aan het roer. De derde generatie Otte heeft continu geïnvesteerd in schaalvergroting in de Waddenzee en Oosterschelde en kwaliteitspercelen voor mzi’s.

De Zeeuwse Mossel (DZM) begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw onder inspiratie van Peter Blok als hangcultuurmosselkweker in de noordelijke tak van de Oosterschelde. Inmiddels heeft deze Bruse onderneming zich ontwikkeld tot een veelzijdig schelpdierverwerkend bedrijf, dat naast hangcultuurmosselen ook scheermessen en oesters kweekt, vist, verwerkt en verhandelt. Voor de oestervisserij heeft DZM de YE 117 ‘Den Breejen’ in de vaart en voor de mesheftvisserij de YE 118 ‘Noordland’.