Foto: Seafarm - Van links naar rechts: Jaap Broodman (provincie Zeeland), Sabine Verburg (Zeker Zeeuws) en de initiatiefnemers Dave en Adri Bout, met presentatrice Ramona van Zweden.
Foto: Seafarm - Van links naar rechts: Jaap Broodman (provincie Zeeland), Sabine Verburg (Zeker Zeeuws) en de initiatiefnemers Dave en Adri Bout, met presentatrice Ramona van Zweden.

Zeeuwse ondernemers starten seizoensopening Fruits de Mer

Algemeen

KAMPERLAND - Op woensdag 6 juni kreeg de Zeeuwse kweeksector er een nieuw (netwerk)event bij: de opening van het Fruits de Mer seizoen. Een initiatief van Adri en Dave Bout van Seafarm uit Kamperland.

,,Wat mij betreft kunnen we niet genoeg van dit soort evenementen hebben om de Zeeuwse aquacultuur en visserij in de schijnwerpers te zetten.” Met die woorden complimenteerde Jaap Broodman, beleidsmedewerker Visserij van de provincie Zeeland, de initiatiefnemers van de nieuwe seizoensopening: vader en zoon Bout, eigenaren van Seafarm uit Kamperland.

Foto: Lieneke Schuitemaker - 250 gasten smulden van zilte lekkernijen. Twee chefs van Schmidt Zeevis uit Rotterdam serveerden rechtstreeks van de Fruits de Mer toren samen met specialisten van Seafarm.

Broodman ging in op het wereldwijde belang van aquacultuur voor de voedselvoorziening. ,,Volgens professor Johan Verreth, die onlangs afscheid nam als hoogleraar Aquacultuur aan Wageningen University, staan we aan de vooravond van een enorme groei in de visconsumptie, door stijgende vraag bij de groeiende middenklasse in de ontwikkelende landen. Die groei zal voor het overgrote deel afkomstig zijn uit kweek, omdat de vangst van wilde vis tegen z’n grenzen aanloopt.”

Uitbreiding in Zeeland

Veel van die kweekvis zal afkomstig zijn uit Azië, door de lage kosten, het gunstige klimaat en de ruimere wet- en regelgeving. Broodman: ,,Maar ook voor Zeeland zijn er zeker kansen. Hier bevinden zich kennisinstituten, machinebouwers en innovatieve kweekbedrijven. Yerseke is een belangrijk handelscentrum naar de rest van Europa en we hebben met Kotra Transport een van de grootste vistransporteurs van de Benelux. Onze productie is klein op mondiaal niveau, maar er is zeker ruimte voor uitbreiding. De gunstige kweekcondities, de aanwezige kennis en het draagvlak bij overheid en inwoners bieden ondernemers een uitstekende uitgangspositie.”

Foto: Seafarm - Rondleiding tijdens de eerste Fruits de Mer-seizoensopening bij kwekerij Seafarm.

Visserij en aquacultuur worden nog wel eens als concurrenten gezien, maar dat hoeft in de visie van het Zeeuwse provinciebestuur zeker niet het geval te zijn. ,,Er is voldoende ruimte in de markt, en de vraag zal alleen maar toenemen. Ketenpartijen zijn er ook bij gebaat zoveel mogelijk vis te verhandelen en te transporteren. Dat werkt kostprijsverlagend’’, aldus Broodman. Na Broodman spraken televisiekok Herman den Blijker, Sabine Verburg van Zeker Zeeuws en organisator Adri Bout zelf. Vervolgens kregen de ruim 250 gasten in groepen een rondleiding door het bedrijf, met als hoogtepunt de onthulling van een metershoge Fruits de Mer toren, bedekt met onder meer 75 kilo kreeft en krab en 250 kilo schelpen waaronder mesheften, kokkels, vongole, mosselen en oesters.

Foto: Seafarm - Rondleiding tijdens de eerste Fruits de Mer-seizoensopening bij kwekerij Seafarm.

Jaarlijks evenement

Seafarm organiseerde de seizoensopening in samenwerking met Neeltje Jans, Oesterbaron, Seaweed Harvest, Zilt E, De Schouwse Palingroker en Wijnhoeve De Kleine Schorre. Het is de bedoeling er een jaarlijks terugkerend netwerkevenement van te maken in de eerste week van juni.