Oriënteren op havenfaciliteiten

Algemeen

LAUWERSOOG – Vorige week vrijdag heeft een delegatie ondernemers en bestuurders uit Lauwersoog een werkbezoek gebracht aan de havens in Den Oever en Oudeschild. Tijdens het door de gemeente De Marne georganiseerde werkbezoek hebben de deelnemers zich laten voorlichten door voorzitter Maarten Drijver van de CIV Texel en Sander van Rijswijk van CIV Den Oever over het bunkeren, afvalsystemen, walstroom en de watervoorziening. Onder de deelnemers waren de wethouders Mariëtte de Visser (gemeente de Marne) en Pieter Braaksma (gemeente Dongeradeel), havendirecteur Harm Post, Barbara Holierhoek van Hulp in Nood en de coöperatiebestuurders Lammert Bolt (ZK 14) en Henk Buitjes (ZK 37).

,,Het doel van dit werkbezoek was om breed inspiratie op te doen”, aldus Sarah Verroen. Zij heeft vorig jaar Douwe Hollenga opgevolgd als contactpersoon Visserij voor Gemeente De Marne en heeft het initiatief genomen voor dit werkbezoek, na gesprekken met gebruikers en beheerders van de havenfaciliteiten. ,,Deze ochtend en middag staan in het teken van uitwisseling. Iedere haven is anders, en wat in de ene haven past is minder geschikt voor een andere haven. Voor Lauwersoog zal ook niet alles passend zijn, maar ga eerst maar kijken hoe andere vissershavens de boel geregeld hebben. Praktisch, maar zeker ook financieel. Op den duur zijn alle havenfaciliteiten aan vervanging toe. Dan moet je goed nadenken of je onderdeel voor onderdeel aanpakt, of toewerkt naar een samenhangend plan of systeem.”

Zowel het bunkerponton op Den Oever als het systeem met de pompunits op Texel zijn maatwerk. ,,Zoals ze het daar geregeld hebben is een pracht’’, vindt garnalenvisser Robin Bouma (ZK 47). ,,Je gaat meteen er meteen over nadenken of zoiets ook bij ons kan.”

Op de foto de delegatie uit Lauwersoog met Sander van Rijswijk op het bunkerponton in de haven van Den Oever.