Britse Marine bereidt zich voor op Brexit

Algemeen

LONDEN – De Marine van het Verenigd Koninkrijk krijgt vijf nieuwe, hypermoderne ‘Offshore Patrol Vessels’ (OPV’s). Om de Britse visserij en viswateren te ‘beschermen’ als het VK uit de EU is gestapt.

De patrouilleschepen zullen ingezet worden voor monitoring en bescherming van de visserij en de Britse viswateren, maar ook tegen piraterij, smokkel en terrorisme en voor maritieme defensiedoeleinden en grenspatrouilles. Niet alleen op de Noordzee en elders in Europa, maar ook bij de Falkland Eilanden en in het Caribisch gebied.

De productie van de 90 meter lange vaartuigen loopt goed op schema. Elke zes maanden rolt er een schip (à 130 miljoen euro) van de band. De ‘Forth’ is al opgeleverd. Eerder deze maand werd de ‘Trent’ gedoopt op de bouwwerf in het Schotse Glasgow. Samen met de HMS ‘Medway’ zal dit schip dit jaar nog overgedragen worden. De laatste twee, de ‘Tamar’ en de ‘Spey’, worden in de loop van 2020 in Marinehaven Portsmouth verwacht.

Uit de Brexit-kas van de overheid krijgt Defensie miljoenen extra voor het stroomlijnen van de samenwerking met het ministerie van landbouw en visserij (DEFRA) en het optimaliseren van de inzet van de nieuwe schepen.

De schepen gaan naar zee met 39 man, maar er kunnen er 58 mee. De nieuwe OPV’s zijn sneller, hebben een veel grotere actieradius en hebben een stevigere bewapening, inclusief een groter automatisch boordkanon. Er kunnen ook helikopters op de schepen landen.