De klanten van Deutsche See, van visdetailhandel tot horeca, worden beleverd met het eigen wagenpark.
De klanten van Deutsche See, van visdetailhandel tot horeca, worden beleverd met het eigen wagenpark.

Parlevliet & Van der Plas neemt Deutsche See over

Algemeen

KATWIJK/BREMERHAVEN – Parlevliet & Van der Plas (P&P) neemt Deutsche See over. Deze grote Duitse visverwerker en –groothandel zetelt in Bremerhaven, heeft 22 vestigingen in Duitsland en ruim 1.700 medewerkers. Dat P&P alle aandelen Deutsche See overneemt is nog onder voorbehoud van toestemming van de mededingingsautoriteiten.

Eigenaren Egbert Miebach en Peter Dill zochten een nieuwe eigenaar voor hun bedrijf nadat Miebach vorig jaar ernstig ziek geworden is. Zij zochten naar eigen zeggen een koper die Deutsche See op dezelfde manier zou blijven leiden, als zelfstandig opererend bedrijfsonderdeel en als succesvolle onderneming.

Dirk-Jan Parlevliet, zoon van P&P mededirecteur Diek Parlevliet en tevens directeur van Heiploeg, zal vanaf volgende maand zitting nemen in de directie van Deutsche See. Het managementteam blijft verder hetzelfde, met Ulrich Grewe als directeur Productie en Techniek. Er staan vooralsnog ook geen aanpassingen gepland aan het businessmodel van Deutsche See en aan de huidige 22 vestigingslocaties van het bedrijf.

Dirk-Jan Parlevliet: ,,Dankzij de overname van deze Duitse specialist en marktleider in verse vis en seafood hebben we wel de mogelijkheid om nieuwe, strategisch belangrijke groeimarkten in Duitsland te ontsluiten. Deutsche See kan nu ook meer vis van de P&P-vloot gaan aanbieden.’’

P&P is al jaren leverancier van Deutsche See. Diek Parlevliet: ,,Het mooie is dat Deutsche See heel veel producten verkoopt en dat hun vestigingen goed verspreid zijn over heel Duitsland. Het concern past gewoon goed bij P&P, Heiploeg en Ouwehand.’’ Familiebedrijf P&P wordt al ruim 60 jaar geleid door de families Parlevliet en Van der Plas en heeft inmiddels wereldwijd meer dan 6.000 medewerkers, die actief zijn op de 40 vissersschepen of bij visverwerkende bedrijven.

‘Fischmanufaktur’ Deutsche See werd in 1939 opgericht. Vanuit de 22 vestigingen worden met het eigen wagenpark meer dan 35.000 klanten beleverd, van detailhandel tot horeca en bedrijfsrestaurants. Zalm is het grootste product. Sinds 2003 is ook het delicatessenmerk BEECK onderdeel van Deutsche See. In 2010 werd het concern onderscheiden met de Deutsche Nachhaltigkeitspreis als ‘Duurzaamste bedrijf van Duitsland’.