Maurice Boone (rechts, met zoontje Jens) en bemanning nemen er een drankje op.
Maurice Boone (rechts, met zoontje Jens) en bemanning nemen er een drankje op.

‘We proberen alles’

Algemeen

YERSEKE – Op de YE 155 is vorige week ‘officieel’ de oesterboorderkor in gebruik genomen. De door Nico Boertjes uitgevonden kor is een van de wapens in de strijd tegen de beruchte oesterboorder.

Na de verkooppiek van december zijn de meeste oesterpercelen van De Oestervisserij BV (YE 41 en YE 155) leeg. Het is nu de tijd van schoonmaken en verzaaien voor de compagnons Maurice Boone en Markus Wijkhuis, die naast oesterkwekers ook kreeftenvissers zijn. De meeste van de 25 percelen die ze in gebruik hebben (deels in samenwerking met Vette & Verhaar) zitten ‘vol met boorders’. Het tekent het enorme probleem waarvoor de oesterkwekers zich momenteel gesteld zien. De vraatzuchtige invasieve exoot belaagt de oestervoorraden op de Oosterschelde.

Een van de oplossingen is het kweken op ‘tafels’, met de oesters los van de bodem en daarmee onbereikbaar voor de oesterboorder. ,,Het is echt niet makkelijk. Er zijn minder oesters en onze inkomsten gaan achteruit. We proberen dan ook alles’’, zegt Maurice Boone. ,,Op een van onze percelen hebben we een proefopstelling. De halfwasoesters van de tafels willen we dan weer uitzetten op de bodem.’’ De kostprijs van oesters van tafels is echter hoger dan die van oesters van de bodem, door het vele werk wat je er aan hebt.

Ingenieuze vinding

Daarom zien ze op de YE 155 ook brood in de oesterboorderkor van Nico Boertjes. De ingenieuze vinding van Boertjes schraapt over een perceel en wipt daarbij ook de oesters op. Deze schelpdieren kunnen niet door de spijlen van de kor heen, maar door de beweging komen de veel kleinere boorders los van de oesters en vallen wel door de spijlen de verzamelbak in.

Boertjes verhuurt zijn vinding aan belangstellenden. Boone en Wijkhuis zijn de eersten. Eind vorig jaar hebben ze een licentieovereenkomst met Boertjes getekend, en vorige week vrijdag werd de oesterboorderkor ‘officieel’ in gebruik genomen op de YE 155. De belangstellende pers kon getuige zijn van de werking van de twee korren aan boord van het schip van Boone. Met een mooi zonnetje tussen de buien door werden de beide korren gevierd en na enkele minuten weer opgehaald.

Nadat de verzamelbak in de kor is geleegd wordt duidelijk wat er allemaal van het oesterperceel afkomt bij het schoonmaken; geen oesters dus, maar veel schelpenmateriaal en gruis, met daartussen tal van boorders. Boertjes, zelf oesterkweker met de YE 123, vertelt dat hij de boorders kookt aan boord en ze daarna weer uitzaait als substraat. Op de YE 155 is geen kookinstallatie; de boorders worden aan boord gehouden tot ze dood zijn.

Schone bedjes

Met het schoonmaken en verzaaien worden de pecelen klaargemaakt voor het nieuwe oesterseizoen, dat vanaf september weer van start gaat. Van een enkel perceel worden nog consumptieoesters opgevist. ,,We moeten natuurlijk wel wat blijven verdienen.’’ Deze percelen worden eerst boorder-vrij gemaakt, en daarna de andere. ,,Eerst met de gewone oesterkor en daarna met de oesterboorderkor gaan we voor mooie schone bedjes.’’