Eerste kreeftenveiling weer bij UFA Colijnsplaat

Algemeen

YERSEKE – De eerste veiling van de Oosterscheldekreeft zal dit jaar (en waarschijnlijk ook volgend jaar nog) toch weer plaatsvinden op de UFA-vestiging Colijnsplaat, op donderdag 29 maart.

Vorig jaar leek de laatste kreeftenveiling in Colijnsplaat bijna een vaststaand feit. De opstallen zijn door UFA al overgedragen aan de gemeente Noord-Beveland, maar worden nu voor de komende twee jaar weer gehuurd door UFA. Ondertussen wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een nieuwe centrale kreeftenveiling in Yerseke.

Marktpositie

De kreeftenvissers zijn al voorbereidingen aan het treffen voor het nieuwe kreeftenseizoen dat in maart van start gaat. Volgens voorzitter Cees Sinke hebben zich inmiddels 17 kreeftenvissers aangesloten bij de eind vorig jaar opgerichte coöperatie van kreeftenvissers. ,,Dat zijn wel de grootste kreeftenvissers, de kern als het ware, maar we proberen ook de anderen erbij te betrekken. Er kunnen er nog meer bij’’, aldus Sinke.

Penningmeester/secretaris van de coöperatie is Yvette Lupgens, en verder maken Albert Paauwe, Jan Bezuijen en Dies Sinke deel uit van het bestuur. Het doel van de coöperatie: het bevorderen van de marktpositie van schaal- en schelpdieren, in het bijzonder van kreeft, via een centrale kreeftenveiling, het bevorderen van onderzoek naar de kreeftenpopulatie, promotie en bestandsbeheer.