Pieke Molenaar plaatst een camera in de kuil.
Pieke Molenaar plaatst een camera in de kuil.

Tong zwemt hard terug in pulsnet

Algemeen

IJMUIDEN – Tong in een pulsnet probeert krachtig terug te zwemmen.

Dat blijkt uit fraai beeldmateriaal van Wageningen Marine Research. De filmbeelden zijn vorig najaar gemaakt in het pulsnet van de TH 10. Onderzoeker Pieke Molenaar deelde de beelden vorige week met de bemanning van de UK 33. ,,Schol en schar vliegen direct naar achter, bijna in een rechte lijn richting de zak en komen ook niet meer terug. Maar tong probeert keihard terug te zwemmen. Dat verklaart dat een bokker met meer pk’s meer vangt, in een pulstuig houdt het wekveld waarschijnlijk de terugzwemmende tong tegen’’, aldus Molenaar.

Overduidelijk blijkt uit de onderwaterbeelden dat er in het pulstuig geen sprake is van verlamming van de vis. Iets wat vorige week nog in de Tweede Kamer klonk uit de mond van Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren. Collega Jaco Geurts van het CDA riep haar in het debat op zich niet te bedienen van nepnieuws.

Pulsvissers op tong maken gebruik van een kramppuls. Tong krult op van de bodem en wordt zo gevangen. Molenaar: ,,De verkramping in het net is kort en niet te zien op de beelden. Het valt echt op hoe krachtig ze daarna weer tegen de waterstroom inzwemmen, soms zelfs meerdere keren. Deze wetenschap biedt ook perspectief om het pulstuig selectiever te maken door tong te scheiden van kleinere vis.’’

Vorige week probeerde onderzoeker Pieke Molenaar tijdens een overlevingsonderzoeksreis met de UK 33 nieuwe beelden te maken met zijn GoPro-camera en een lamp. Maar nu was er alleen beeld tot het tuig de bodem raakte, daarna was er door de stofwolken achter de wing niets te zien.