Friese palingvissers zetten schieren over de dijk

Algemeen

HARLINGEN/WAGENINGEN -  Friese binnenvissers hebben vorige week duizend palingen van gemiddeld een kilo per stuk over de dijk gezet. Nadat eerder in de week al 300 kilo was laten zwemmen, volgde zaterdag in Harlingen nog 700 kilo schieraal. Wethouder Maria le Roy van de gemeente hielp mee. Deze ‘puberpaling’ komt uit het eigen regionale vangstquotum van de Friezen. De Friese binnenvissers geven daarmee volgens de organisatie DUPAN een extra impuls aan het aalherstel op langere termijn. DUPAN koopt de schieraal van de vissers tegen eerder dit jaar afgesproken marktconforme prijzen.

,,Gebruikers en beheerders van binnenwateren, zoals beroepsvissers, sportvissers, waterschappen, elektriciteits- en watermaatschappijen, natuurorganisaties, provincies, zijn bezorgd over de lage palingstand. Totdat de waterbarrières zijn aangepast en de palingen er zelf weer langs kunnen, geven zij met het project ‘Paling Over De Dijk’ een belangrijke stimulans aan de palingstand.

‘Paling Over De Dijk’ vindt dit jaar plaats in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zeeland. In het project werkt de Stichting DUPAN samen met waterschappen, sportvisserijorganisaties, NUON, Waterbedrijf Evides, Rijkswaterstaat en het ministerie van Economische Zaken.