De 22-jarige Iris de Ronde vervulde met veel verve haar rol als Miss Visserij 2017.  Twee tantes, twee nichten en haar zus Anniek gingen haar voor in deze voor de meeste dames eervolle taak. Op de foto zwaait Iris geflankeerd door haar ouders Theun en Annemarie en de nieuwbakken voorzitter van de Stichting Festiviteiten Bruinisse Henk Gravestein de wuivende gasten op de passerende schepen vanaf de BRU 27 toe.
De 22-jarige Iris de Ronde vervulde met veel verve haar rol als Miss Visserij 2017. Twee tantes, twee nichten en haar zus Anniek gingen haar voor in deze voor de meeste dames eervolle taak. Op de foto zwaait Iris geflankeerd door haar ouders Theun en Annemarie en de nieuwbakken voorzitter van de Stichting Festiviteiten Bruinisse Henk Gravestein de wuivende gasten op de passerende schepen vanaf de BRU 27 toe.

‘We weten dat we er niks van weten’

Algemeen

BRUINISSE – Een ongekende voorraad mosselen op de percelen, overijverige ambtenaren die rust willen voor zeehonden en weinig grote mosselen voorhanden. Het pootgoed is vorig jaar verkocht.

Dat waren de onderwerpen die voorzitter Cees Otte afgelopen zaterdag op de Visserijdagen in Bruinisse aankaartte tijdens de ongedwongen openluchtbijeenkomst op het partyschip ‘Denick II’. ‘Me komme van Bru en we wete van niks’ is een gevleugelde uitspraak in het volkslied van Bruinisse. De voorzitter van Visserijvereniging Algemeen Vissersbelang benadrukte deze stelling nog eens toen hij de huidige situatie op de mosselpercelen aan de orde stelde.

Otte stelde hardop de vraag hoeveel tonnen consumptiemosselen er de eerstkomende jaren in de handel verwacht kunnen worden: 400.000 of 2,5 miljoen mosselton? Vervolgens gaf hij zelf ook het antwoord: ,,We weten dat we hier niks van weten. En dat er dit jaar nog geen nieuw mosselzaad is gevallen, en of dat goed of slecht nieuws is moet iedereen maar voor zichzelf invullen’’, voegde hij er puntig aan toe.

Pootgoed

De vlootshow was als vanouds een grote publiekstrekker. Vrijwel alle mosselkotters (met uitzondering van de BRU 68 die vanuit de Vluchthaven vertrok) waren dik bezet. Tijdens de vaartocht op het Zijpe en Mastgat wisten verschillende zeilers dwars door de Bruse armada te laveren, terwijl een boot van RWS op de loer lag. Aan de vlootshow rond de boei Keeten 24 werd ook deelgenomen door de mosselkotter ZZ 7 en zeebaarsvisser BRU 10. Een onderwerp waar Otte niet omheen kon was het feit dat er dit seizoen geen grote mosselen op de markt gebracht (kunnen) worden. De voorraad voor het nieuwe seizoen bestaat vooral uit de sortering 150 stuks en meer. Handelaren en kwekers noemen dit vervelend en jammer, maar werken het zelf ook in de hand. Otte: ,,Van de grootste mosselen zijn er op dit moment te weinig. Dat is op zich niet vreemd, omdat vorig jaar al behoorlijk veel ‘kroonjuweeltjes’ of mooiste pootgoed voor dit seizoen zijn verkocht.’’

Op de Waddenzee zijn de mossels ook niet groot, door achterblijvende groei. Otte sprak de wens uit dat de visgewichten de komende weken verder zullen aantrekken. Afgelopen week is bij verkenningstochten op de kweekpercelen in de Waddenzee helaas nog geen groei van betekenis vastgesteld.

Hoewel Otte de sfeer feestelijk wilde houden moest hij toch z’n gram kwijt over de lopende discussie omtrent de rustzone voor zeehonden in de Oosterschelde. Hij vroeg zich af of ‘de overijverige ambtenaren van Rijkswaterstaat’ zich realiseren dat mosselkwekers in en met de natuur werken en daar ook afhankelijk van zijn. Conform het Natura2000 Beheerplan dienen kwekers namelijk een afstand van 1.200 meter tot rustende zeehondenpopulaties in acht te nemen.

Dat is een maatregel die volgens Otte op geen enkele manier gestaafd wordt met wat in de praktijk wordt ervaren. ,,Tijdens ons werk komen de zeehonden zelf onze richting op en tonen ze zich nieuwsgierig naar wat wij doen. Waarna een rustplaats wordt ingenomen in onze buurt. Een zone van 1.200 meter afstand is dan ook onnodig en onwerkbaar voor ons als mosselkwekers.’’ De PO-Mossel heeft een zienswijze op het concept Beheerplan bij Rijkswaterstaat ingediend en kreeg nul op het rekest. ,,Dus zijn wij genoodzaakt de volgende stap te zetten en de mening van de rechter hierover te vragen’’, aldus Otte.

Extra op de kaart

Met het oprichten van een Mosselgilde breiden de Bruse restauranthouders de naamsbekendheid van het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse nog verder uit. Miss Visserij Iris de Ronde zei dat in haar openingsspeech op donderdagmiddag, nadat ze met de BRU 33 aan wal was gebracht. ,,Hierdoor zal Bruinisse als een écht mosseldorp op de kaart komen te staan. Het boegbeeld van Bru, de reuzenmossel op de dijk, en de mosselkotters aan de kade geven bezoekers het gevoel dat je zeker hier komt voor goede kwaliteitsmosselen. Het vooruitstrevende initiatief van het Mosselgilde heeft als doel dat er mosselen gegeten worden bij de bron’’, zei de jongste dochter van Theun en Annemarie de Ronde-Kik.

Zij studeert Media Management in Breda en heeft onlangs haar stage afgerond in Amsterdam. In de zomermaanden werkt Iris al vier jaar als assistent-havenmeester bij jachthaven Bruinisse, waar de nieuwe voorzitter van de Stichting Festiviteiten (SFB) Henk Gravenstein havenmanager van is. Miss Visserij 2017 kweet zich (evenals de voorzitter) uitstekend van haar taak. ,,De ‘Zeeuwse Mossel’ is een goed, gezond en vooral gezellig product, en wat is er nou leuker dan zoiets puurs te mogen promoten!’’, glunderde de 22-jarige kwekersdochter vanaf het podium.

Visserijwethouder Jacqueline van Burg concludeerde zaterdagochtend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de kwekersvereniging dat mosselkwekers zich indien nodig als vechters manifesteren en niet snel bij de pakken neerzitten. ,,Bovendien hebben ze hier prachtige dochters. Maar dat hebben ze van de moeders!’’