Een mooie tocht per boot door de indrukwekkende fjorden bracht de groep bij het overnachtingsadres in Bekkjarvik. Tijdens een rondleiding door een van de dorpsnotabelen kwam duidelijk naar voren dat de welvaart in de visserijsector in Noorwegen pas in de jaren 70 is ontstaan. u2019s Avonds werd door de burgemeester van Austevoll een netwerkdiner aangeboden. Aan de gemengd Noors-Nederlandse tafels werd druk gediscussieerd en genoten van het zeer goede u2018seafoodu2019.
Een mooie tocht per boot door de indrukwekkende fjorden bracht de groep bij het overnachtingsadres in Bekkjarvik. Tijdens een rondleiding door een van de dorpsnotabelen kwam duidelijk naar voren dat de welvaart in de visserijsector in Noorwegen pas in de jaren 70 is ontstaan. u2019s Avonds werd door de burgemeester van Austevoll een netwerkdiner aangeboden. Aan de gemengd Noors-Nederlandse tafels werd druk gediscussieerd en genoten van het zeer goede u2018seafoodu2019.

Noren kunnen zelfs de ‘grommen’ gebruiken

Algemeen

URK/AUSTEVOLL – In Noorwegen werken vissers, handelaren en zalmkwekers intensief samen. Bedrijven hebben allerlei dwarsverbanden, vertrouwen elkaar en er staan pro-visserijmensen aan de top. Van zo’n visserijland valt zeker wel wat te leren. Dat was ook het idee van Profinis Accountants & Adviseurs in Urk om in samenwerking met de Kamer van Koophandel een businesstrip te organiseren.

,,Met het oog op Brexit en de aanlandplicht leek het ons een goede zaak ons oor te luister te leggen in Noorwegen. Noorwegen zit immers niet in de EU en heeft de aanzet gegeven tot de discardban’’, zegt Meindert Hoefnagel, directielid van Profinis.

En dus werd vorige week maandag met pakweg twintig relaties uit de visserij en handel plus bestuurders en dienstverleners naar Bergen gevlogen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werd de groep van heel veel informatie voorzien. Dinsdag in Bergen ging het over visserijbeleid, quota en controle, pelagische handel en innovatie.

Woensdagmorgen ging het per snelle catamaran naar Austevoll, zeg maar het Urk van Noorwegen. De gemeente Austevoll – een uitgebreide eilandengroep - heeft de grootste vissersvloot van Noorwegen. Sinds de jaren tachtig heeft de zalmkweek een enorme vlucht genomen in deze regio, visserijondernemers zijn dit er vaak als extra activiteit bij gaan doen. Vanuit ‘de cockpit’ op kantoor kon men de verschillende zalmkweeklocaties managen bijvoorbeeld met onderwatercamera’s en voederboeien. Zalmverwerkers, enkele purseseiners, de visserijschool (met een indrukwekkende simulator) en een maritiem onderzoekscentrum stonden op het programma.

Hoefnagel was onder de indruk van de innovatie. Scantrol liet een camerasysteem in het achtereind van het net zien waarmee als het ware iedere (demersale) vis voor soortherkenning op de foto wordt gezet. Een geweldige stap op weg naar puur selectief vissen. Maurits Huisman van TNO vertelde over Nederlands onderzoek op het terrein van soortherkenning met sonar in de pelagische visserij.

Aan boord van de 72 meter lange purseseiner ‘Østerbris’. De Nederlandse vissers waren onder de indruk van het solide uitgevoerde schip en de geavanceerde technologie. Zeer boeiend voor de visserlui was de volgende dag het verhaal van het visserijbedrijf van de familie Halstensen. Hun nieuwe trawler is juist opgeleverd in China en komt binnenkort in Noorwegen aan. Terwijl de meeste marktpartijen er voor kiezen om de verwerking van de vis tot filet niet aan boord te doen, verwachten zij dat wel concurrerend te kunnen doen door toepassing van recent op de markt gekomen high-tech machines. De ambitie is om zelfs het visvocht dat bij de verwerking vrij komt hoogwaardig te benutten. Schipper Albert Johannes Romkes was één van de deelnemers aan de drukke trip. Romkes heeft zijn UK 24 verkocht - de flyshooter wordt volgende maand overgedragen - en oriënteert zich op een nieuwe toekomst in de visserij. Romkes keek niet alleen naar de techniek in Noorwegen (,,ze zijn er trots op dat ze niets verspillen, zelfs de ‘grommen’ en de stoom op een fabriekstrawler worden gebruikt voor proteïnen’’), wat hij minstens zo interessant vindt is hoe de Noren het bedrijfsmatig en organisatorisch goed voor elkaar hebben. ,,Over ngo’s heb ik drie dagen lang niks gehoord.’’

Organisator Niklaas van Hylckama Vlieg van de Kamer van Koophandel in Rotterdam spreekt van een inspirerende companymission. Van Hylckama Vlieg is namens de KvK voorzitter van de sectorgroep Maritiem van het Enterprise Europe Netwerk, waarbinnen internationale samenwerking tussen bedrijven wordt gestimuleerd. Ook de Noorse partners, Innovation Norway en de gemeente Austevoll waren enthousiast over het bezoek vanuit Urk. De gemeente Urk, VisNed en TNO sloten zich aan. Wat Van Hylckama Vlieg ondermeer opviel in Noorwegen? Door de solide financiering van maritieme onderzoeksclusters kan aan uitdagingen voor langere termijn worden gewerkt. Bijzonder noemt hij ook dat de pelagisch gevangen vis al online geveild wordt terwijl deze zich nog in het schip op zee bevindt, wat vooral logistieke voordelen tot gevolg heeft.